Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na prodemokratskim protestima u Varšavi 240.000 ljudi

Rivalling EU protests take place in Warsaw
Polish nationalists gather at St Florian's Cathedral in Warsaw for an anti-EU rally. EPA/MARCIN OBARA

Oko četvrt miliona Poljaka u subotu je preplavilo centar Varšave, marširajući kako bi branili poziciju svoje zemlje u Evropskoj uniji i protestovali protiv poteza desničarske vlade, za koju tvrde da ugrožava demokratiju.

Gradska vijećnica Varšave saopćila je da je na protestnom skupu bilo oko 240.000 ljudi, u najvećim protestima od pada komunizma u Poljskoj 1989. godine.

Protestni skup nastao je spajanjem učesnika marša u znak podrške EU i protesta koalicije prodemokratskih grupa i opozicionih stranaka.

Oni su uzvikivali prodemokratske parole u znak podrške EU dok su prolazili centrom grada s zastavama Poljske i EU, javlja agencija AFP.

– Ovdje smo jer želimo da se borimio za Poljsku slobodu i demokratiju – poručio je predsjednik Bronislaw Komorowski, liberal, demonstrantima.

Protesti su došli u jeku rastuće političke krize u centralnoevropskoj zemlji, izazvane promijenama u Ustavnom sudu koje je uvela populistička vladajuća stranka Prava i pravde (PiS).

Vlada je u decembru prošle godine predložila zakone za izmjenu pravilnika o donošenju odluka u sudu.

Sud je u martu odbacio te izmjene kao neustavne, suprotstavljajući se Vladi pod vodstvom PiS, koja je pokušala da poništi odluku suda.

To je rezultiralo blokadom suda, ostavljajući Poljsku bez temeljne kontrole vladinih odluka.

Potezi vladajuće stranke izazvali su oštre kritike EU i Evropskog parlamenta, koje je zvanična Varšava odbacila kao nepotrebno uplitanje u unutrašnje stvari Poljske.

Tržišta su takođe reagovala na političko sporenje, obarajući vrijednost poljske nacionalne valute zlote i dionica na Varšavskoj berzi.

Ultranacionalističke stranke i simpatizeri Vlade organizirali su kontrademonstracije u prijestolnici, koje su okupile oko 2.500 ljudu i koji su poručili da poljsko članstvo u EU nije uslovljeno “diktatom iz Brisela”, prenosi  AFP.