“Najveća izbjeglička kriza od drugog svjetskog rata”

migranti

Evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos smatra da je svijet suočen sa najtežom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata i najavljuje da će u oktobru biti održana konferencija na visokom nivou, vezana za dolazak sve većeg broja migranata preko Zapadnog Balkana u Mađarsku i srednju Evropu.

Avramopulos je, poslije nedavnog sastanka u Briselu sa predsjednikom Evropske komisije Žank Klod Junkerom, saopštio podatak da je prošlog mjeseca u Mađarsku stiglo 35.000 ljudi, čime se ta zemlja pridružila Italiji i Grčkoj, kao članicama Evropske unije, najdirektnije pogođenim ovom krizom.

Mađarska je u petak dostavila zvanični zahtjev da joj Evropska komisija uputi osam miliona eura, kao vanrednu pomoć za prijem izbeglica, rekao je Avramopulos.
On je izjavio da je prošlog mjeseca u Grčku stiglo gotovo 50.000 izbjeglica, u odnosu na oko od 6.000 iz jula prošle godine.

Avramopulos je odao priznanje Atini na naporima koje ulaže, ali je ocijenio da se ne radi o grčkom problemu, već evropskom.

Protekle nedjelje je Evropska komisija odobrila programe za Grčku vrijedne 474 miliona eura i radi na zahtjevu Atine za gotovo tri miliona eura hitne pomoći za prijem migranata na egejska ostrva, rekao je Avramopulos.

On je pozdravio angažovanje Atine na izradi plana o premještanju u druge članice EU 16.000 ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Zajedno ćemo se suočiti sa izazovima, iskazujući solidarnost i preuzimajući odgovornost, izjavio je Avramopulos.

Prema njegovim riječima, i Austrija je zatražila vanrednu pomoć do kraja mjeseca, radi prijema migranata.

Ali, ne može samo novac da riješi problem. Radi se o izazovu koji bi trebalo sagledati iz svih uglova, ocijenio je Avramopulos, navodeći kao jedan od ključnih elemenata jačanje saradnje sa zemljama porekla i tranzita migranata.

Avramopulos je najavio da će u novembru u La Valeti biti održan sastanak sa ključnim afričkim zemljama i međunarodnim organizacijama.

Nema jednostavnog odgovora na izazove migracija. Nijedna članica EU se ne može sa tim sama efikasno suočiti. Potrebni su nam je nov, evropskiji pristup i kolektivna hrabrost za ispunjavanje obaveza, čak i ako nisu lake ili ako su nepopularne, naveo je Avramopulos.
Prema njegovim riječima, istorija Evrope pokazuje da je to kontinent koji je u stanju da se ujedini kada je suočen sa podjelama.