Nakon napada u Londonu: Koliko su ranjive ključne institucije zemalja u Evropi?

napad u londonu (3)

Sigurnosne snage u Londonu brzo su reagovale nakon terorističkog akta u ovom gradu, ali napadač je ipak uspio u svojoj nakani. Meta je bio britanski parlament, kao “centar moći” ove zemlje.

Stoga se postavlja pitanje koliko su zapravo ranjive ključne institucije zemalja u Evropi, piše BBC.

Ispred njemačkog Reichstaga nalaze se ograde, kao određena sigurnosna mjera, ali ograda nije postavljena sa drugih strana zgrade. Relativno je lako ući u zgradu, što zapravo predstavlja sigurnosni izazov.

Kada je riječ o Evropskom parlamentu u Briselu, jednoj od najznačajnijih institucija na ovom kontinentu, sigurnost nije na zadovoljavajućem nivou budući da je zgradi lako pristupiti cestom, kao i trotoarom. Kako navodi BBC, u ovu zgradu ponekad je moguće ući i bez prethodne najave, a za ulazak je potrebna lična karta ili pasoš. Sigurnosne provjere slične su onim na aerodromima.

Slično kao i kod njemačkog Reichstaga, francuski parlament zaštićen je stubovima sprijeda tako da se bilo kakvim vozilom nije moguće “zabiti” u zgradu. Otkako je Francuska pogođena nizom terorističkih napada, ispred svih državnih institucija nalaze se jake sigurnosne snage.

Najvažnije američke institucije u Washingtonu također čuvaju dobro naoružane sigurnosne jedinice. Primjerice, u Bijelu kuću posjetiocima nije dozvoljeno unijeti piće, hranu ili bilo koji oštri predmet. Zgradu okružuju čelične konstrukcije, a svi posjetioci moraju proći dugotrajne sigurnosne provjere.