Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nedeljko Čubrilović: Prihvatiti standarde Vijeća Evrope

nedeljko-cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Banjoj Luci s delegacijom Sekretarijata Vijeća Evrope, koju je predvodio zamjenik direktora za politička pitanja Daniil Khoshabo o pripremi izvještaja o stanju u Bosni i Hercegovini.

Čubrilović je rekao da je Republika Srpska usaglasila prihvatljivo rješenje u vezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci“ i da se očekuje da i Federacija BiH definiše prihvatljiv način izbora dva člana Predsjedništva BiH, kako bi se ispunila ta obaveza koju ima BiH, saopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Naglasio je i da je entitetski parlament odlučan da prihvati standarde koje podrazumijeva članstvo u Vijeću Evrope, u interesu svih konstitutivnih naroda i ostalih građana Republike Srpske.

Ukazao je i na činjenicu da je Narodna skupština RS-a, prema izvještajima nevladinih organizacija, najefiksaniji parlament u BiH, u donošenju i provođenju zakona i drugih akata koji su od interesa za građane, privredu i razvoj parlamentarne demokratije.

Govoreći o radu Ustavnog suda BiH, Čubrilović je istakao “da su odluke koje su štetne po vitalni interes Republike Srpske donošene preglasavanjem i to glasovima dvojice sudija Bošnjaka i trojice stranih sudija, bez glasova sudija iz reda srpskog i hrvatskog naroda”.

-Neprihvatljivo je to što su strane sudije i dalje prisutne u Ustavnom sudu BiH, iako je njihov mandat trebalo da bude završen 2001. godine – naglasio je Čubrilović i izrazio očekivanje da će ovo pitanje biti riješeno strukturalnim dijalogom o reformi pravosuđa.