Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nedjeljni izbori u Austriji: Očekuje se da Kurz postane premijer

sebastian-kurz112

Izgleda najvjerovatnije da će Austrija skrenuti udesno na nedjeljnim izborima. Očekuje se da konzervativac Sebastian Kurz postane premijer, dok bi nacionalistička Stranka slobode mogla postati druga stranka po snazi i dio buduće koalicione vlade.

– Sve ankete pokazuju da će Kurz biti pobjednik – izjavio je Reinhold Gärtner, profesor političkih nauka na Univerzitetu Innsbruck za AFP.

Ankete uporno pokazuju će Kurzova konzervativna Narodna stranka (OVP) biti na prvom mjestu s više od 30 posto osvojenih glasova.

Prognozira se, u međuvremenu, da ekstremno desna Stranka slobode (FPO) osvoji najmanje 25 posto glasdova – dvostruko više od AfD, nacionalističke stranke koja je šokirala mnoge osvajajući treće mjesto na njemačkim izborima prošlog mjeseca.

Ukoliko se ankete pokažu tačnim, 31-godišnji ministar vanjskih poslova Kurz postat će jedan od najmlađih svjetskih čelnika.

Zahvaljujući austrijskom reprezantativnom sistemu, on bi morao oformiti koaliciju, a ankete pokazuju da bi FPO i Socijaldemokrati, koji zaostaju na trećem mjestu, mogli biti tek potencijalni partneri s dovoljno mjesta za parlamentarnu većinu.

Malo je vjerovatno da bi se koalicija mogla stvoriti između SD i OVP, jer im je potrebno da prevaziđu deset teških godina kako bi ponovo zajednički radili. Ono što je izvjesno, međutim, jeste da aktuelni kancelar i čelnik Socijaldemokrata Christian Kern, namjerava uvesti svoju stranku lijevog centra u opoziciju ukoliko ne pobjedi na izborima.