“Neka Macron otvori vrata svoje kuće za migrante”

migranti

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini poručio je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da “ako misli da ne postoji migrantska kriza neka otvori vrata svoje kuće migrantima”.

Salvini je reagirao na Macronovu izjavu iz Rima, gdje se sastao s papom Franjom, “da ne postoji nikakva migrantska kriza”.

Ako je to slučaj, kazao je Salvini, Macron bi trebao otvoriti vrata svoje kuće za 9.000 migranata, koliko je Francuska obećala da će primiti iz Italije, u skladu sa sporazumima EU-a.

– Lako je fotografisati se s papom, bez poštovanja sporazuma, a vraćati žene i djecu na granicama – dodao je Salvini, aludirajući na odbijanje Francuske da dozvoli migrantima da pređu granicu s Italijom.

– Francuska arogancija više nije u modi u Italiji – istaknuo je Salvini.

Macron je utorak boravio u privatnom posjetu papa Franji, a do susreta je došlo u trenutku kada u Europi postoje napetosti u vezi s migranatimaa.

Francuska je ranije uputila kritike novoj italijanskoj vladi, nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s broda “Aquarius”.

Italijansko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je nakon toga na razgovor francuskog ambasadora, prenosi Al Jazeera.