Nesposobni političari i neuređena država glavni uzrok iseljavanja

Rezultati istraživanja provedenog među iseljenicima iz Hrvatske kojeg je naručila Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokazuju da najveći broj iseljenih čine radno sposobne i natprosječno obrazovane osobe koje kao glavni razlog za odlazak navode loše organiziranu državu i nesposobne političare, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavila je rezultate istraživanja koje je kompanija  Promocija plus provela među tzv. novim iseljenicima, građanima koji su Hrvatsku napustili u periodu od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU), od 2013. do 2018. godine. Predstavljeni su razlozi odlaska iz zemlje, ali i mogućnost povratka u Hrvatsku.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poručila je kako je HUP naručio ovo istraživanje jer je masovno iseljavanje iz Hrvatske već dugo aktuelna tema, jer se tačan broj iseljenih i razlozi njihova iseljenja ne znaju i jer HUP želi da se svi akteri hrvatskog društva aktiviraju na povratku iseljenih u domovinu.

Deranja je istaknula kako su sudionici ove ankete, odnosno istraživanja, zaposlene osobe u inostranstvu koje su iselile iz Hrvatske te kako smatra da su njihovi odgovori bili iskreni.

“Odavno već upozoravamo na nedostatak kvalitetne radne snage u Hrvatskoj”, poručila je Deranja i dodala kako HUP uskoro obilježava 25. obljetnicu postojanja i kako će glavna tema godišnjice biti investicije.

Predsjednica HUP-a je uvodno kazala kako su tri osnovne grupe razloga za iseljavanje.

Na prvom mjestu su društveno-politički razlozi, slijede ih radno-socijalni razlozi, za koje se najčešće misli da su glavni uzroci za iseljavanje, a treću grupu čine lični razlozi.

Detaljne rezultate istraživanja, u kojem je sudjelovao 661 iseljenik, predstavio je Agan Begić, direktor tvrtke Promocija plus koja je provela istraživanje.

Begić je istaknuo kako se trend iseljavanja povećava iz godine u godinu od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, od 2013. godine, i to u države tržišnog gospodarstva i učinkovite javne administracije: Njemačka, Irska, Švedska, Austrija.

Najčešći razlozi iseljavanja koje su ispitanici naveli su: neorganizirana i loše vođena država, nesposobni političari i političke stranke bez vizije, zatim beznađe, besperspektivnost, propadanje države, društva i naroda.

Slijedi zapošljavanje podobnih, stranačkih ljudi i nepotizam, potom korupcija i kriminal u državi i svim segmentima društva, prepucavanje o prošlosti, ustašama i partizanima te nedostatak perspektive za porodicu i djecu.

Tek svaki deseti iseljenik razmišlja o povratku unutar sljedećih 10 godina, dok ih četvrtina razmišlja o povratku u penziji, ali 42 posto je onih koji se ne namjeravaju vratiti.

Hrvatski iseljenici pokazuju visok nivo zadovoljstva mogućnostima zaposlenja i promjene posla u državi preseljenja.

Preko 80 posto hrvatskih iseljenika mlađi su od 40 godina te su u odnosu na hrvatski prosjek natprosječno obrazovani.

Prema istraživanjima koja su provedena u Hrvatskoj, iz Hrvatske je od ulaska u EU iselilo preko 270.000 stanovnika.