Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neuberger: Sudski proces u vezi s Brexitom nije političko pitanje

brexit

Predsjednik britanskog Vrhovnog suda izjavio je u ponedjeljak da je sudska bitka o tome treba li vlada konsultovati parlament prije pokretanja procesa napuštanja Evropske unije pravno, a ne političko pitanje u debati o Brexitu.

David Neuberger dao je tu izjavu tokom uvodnih komentara na početku četverodnevnog razmatranja vladine žalbe protiv presude Višeg suda iz prošlog mjeseca da izvršna vlast mora tražiti odobrenje parlamenta prije nego što pokrene Član 50 Lisabonskog ugovora EU.

– Suci ovog suda itekako su svjesni javnog interesa u ovom slučaju. I mi smo svjesni snažnih osjećaja povezanih s brojnim širim političkim pitanjima koja okružuju odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije – kazao je Neuberger.

– Ta politička pitanja nisu, ipak, predmetom ove žalbe. Ova žalba tiče se pravnih pitanja, i mi kao suci imamo dužnost da razmotrimo ta pitanja nepristrasno i da donesemo odluku u skladu sa zakonom. To je ono što ćemo učiniti – dodao je.

Neuberger je izjavio da je od svih strana u slučaju zatraženo da se izjasne da li žele da iznesu primjedbe protiv bilo kojeg od sudaca i da nikakve primjedbe nisu iznesene, prenosi Reuters.