Nijedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu na izborima u Irskoj

irska izbori

Detaljne izlazne ankete nakon izbora u Republici Irskoj pokazuju da je većina birača okrenula leđa koalicionoj vladi premijera Enda Kennyja i da bi irski parlament mogao biti bez neophodne većine ili će se stvoriti istorijski savez između partija potpuno suprotnih političkih ubjeđenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Anketa koju je provela irska nacionalnlna radio-televizija RTE i objavila je u subotu ujutru, očekuje da će dobiti svoju potvrdu u nedjelju kada bude završeno brojanje glasova.

Prema anketi, Kennyjeva partija Fine Gael dobila je 24,8 posto preferencialnih glasova, što je znatno niže nego se predviđalo tokom predizborne kampanje koja je trajala tri sedmice. Njihovom najvećem rivalu Fianna Fail pripalo je 21,1 posto glasova.

Fine Gael i Fianna Fail su na suprotnim stranama još od građanskog rata 1922. i 1923. godine nakon kojeg je Irska dobila nezavisnost od Velike Britanije. Dvije partije nikada zajedno nisu formirale vlast, a prema najavama Kenyja i njegov konkurenta Micheal Martin, lider Fianna Faila, i ovoga puta tako nešto neće se desiti.

Ako se nalazi ankete budu podudarali sa službenim rezultatima, postavlja se pitanje može li Kenny sakupiti parlamentarnu većinu sa drugim strankama slične orjentacije. Lijev krilo Laburističke partije, koja je sadašnji koalicioni partner Fine Gaela osvojio je svega 7,1 posto preferencialnih glasova.

Da bi se ostvarila većina u irskom parlamentu, koji ima 158 poslaničkih mjesta, obično je bilo potrebno oko 40 posto preferencijalnih glasova. Projektovani rezultati pokazuju da će do tog postotka Fine Gael teško doći bez najvećeg rivala Fianna Fail. Očekuje se da će obje ove partije centra morati pokušati ostvariti saradnju sa irskom nacionalističkom partijom Sinn Fein, koja je dobila 16 posto preferencijalnih glasova, čime će udvostručiti broj svojih poslanika u parlamentu. To, ipak, neće biti dovoljno za formiranje većine sa samo jednom od svije partije centra Fin Gael ili Fianna Fail.

Rezultati opštih izbora u Irskoj, koji su održani u petak, mogli bi biti potpuni za dva dana, jer Irska primjenjuje kompleksan sistem proporcionalne zastupljenosti, što omogućuje manjim strankama ili nezavisnim kandidatima da osvoje poslanička mjesta.