Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikolić: Ne u EU ako zatraži priznanje Kosova

tomislav nikolic

Srbija neće biti član EU ako joj ta organizacija zatraži da prizna nezavisnost Kosova i Metohije – rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

“Srbija hoće da uredi državu na način na koji su uređene države EU, želi da ispuni sve uslove, s tim što Srbija ima jedan uslov za Evropu – da nikada ne traži da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije”, rekao je Nikolić.

On je za Krfsku televiziju rekao da je zahvalan svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, među kojima je Grčka.

“Okruženi smo EU, želimo da uredimo državu na način na koji su uređene države EU. Teško da će EU pronaći konsenzus među svim članicama oko našeg ulaska, ali mi pregovaramo”, naveo je predsjednik Srbije.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, Nikolić je rekao da izbjeglice nisu samo grčki problem, ali da taj problem ne može ni samo Turska da rješava.

“Zato vam ja želim da što pre postignete dogovor sa svima i da se ova agonija zaustavi”, rekao je Nikolić, dodajući da ni Grčka, niti Srbija nisu uzrok te krize, ali da trpe posljedice.

Nikolić je dodao da je Srbija zatvorila svoje granice za ekonomske migrante kada su to i drugi učinili.

On je istakao da je, kada je postalo jasno da se u Evropi javlja sebičnost i da su mnogi političari koji su poštovali evropska pravila ugroženi padom popularnosti, Evropa odlučila da drugačije rješava izbjeglički problem i zatvorila je granice.