Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić: Sumnjam da će BiH “regularno” dobiti kandidatski status za EU

nermin niksic krug 99

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić izjavio je kako “sumnja da će Bosna i Hercegovina ispuniti regularne uslove” za njen kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Nikšić je naglasio kako je jedan od ključnih limitirajućih faktora razvoja BiH njeno ustavno-pravno uređenje koje je neophodno izmijeniti.

“Ustavno-pravno uređenje BiH jedan je od ključnih limitirajućih faktora razvoja države BiH. Nažalost, jasno je da u ovome trenutku politička situacija ne ide u pravcu da možemo imati potrebne saglasnosti i većine na nivoima kako bi se ušlo u kvalitetnu ustavnu promjenu. Indikativno je da Bruxelles šuti o svemu onome šta se dešava. Sjetimo se niza uslova kojih su postavili pa onda mijenjali, odustajali od uslova. Imamo jasne primjere u praksi i države iz regiona koji nisu imali uslova pa su podnosili aplikacije”, rekao je Nikšić.

nermin niksic krug 99a

Prema njegovim riječima, dok je obnašao funkciju premijera Vlade FBiH bilo je inicijativa za pokretanje kandidatskog statusa BiH bez ispunjenja uslova.

“Nemam dileme da ćemo vrlo teško ispuniti regularne uslove za steknemo status. Hajde da pokrenemo incijativu zbog odnosa međunarodne zajednice da nam se dodjeli kandidatski status jer ja sumnjam da ćemo sami regularno doći do toga. Ni na koji način SDP neće biti oni koji će osporavati put BiH prema EU. Mi smo tu da budemo dio rješenja međutim, ne treba šutjeti i očekivati da dajemo hvalospjeve, da aplaudiramo na ono što se radi u smislu aktuelne vlasti i ponižavanje svih onih koji nisu dio toga”, rekao je Nikšić.

Pored uslova za kandidatski status za EU, pred BiH je niz otvorenih pitanja, naglasio je Nikšić. Najveći broj njih, kako je rekao, tiče se etničkih podjela u zemlji.

“To su pitanja za koja mi s razlogom imamo rezervu i mislim da udaraju posljednji ekser u kovčeg BiH. To je pitanje Izbornog zakona BiH i etničkih izbornih jedinica. Prvi test za to će biti na gradu Mostaru. Ukoliko taj grad podijelimo po ratnoj granici, mislim da se time pokazuje šta je interes i kako će se dijeliti FBiH i bukvalno betonira BiH. Drugo pitanje u svemu tome je pitanje podjele javnih servisa po etničkom principu što je nedopustivo svugdje u svijetu ali kod nas to prolazi u tišini”, naglasio je Nikšić.

Istakao je kako “nije tajna” da postoji diskontinuitet vlasti u BiH. Prema njegovim riječima, vlast u Republici Srpskoj (RS) okupljena je oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dok je u FBiH vlast okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

“Vijeće ministara BiH nekompletno je, a neizvesno je i šta će se dešavati sa aktuelnom koalicijom koju čini Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB)”, naglasio je Nikšić.

Nikšić je demantovao navode u javnosti da je uspostavljena koalicija između stranke koju predvodi i Demokratske fronte (DF). Ipak, istakao je kako razgovori o toj temi postoje.

“Nema nikakve zvanične koalicije između DF-a i SDP-a. Imamo otpočete razgovore oko toga da imamo zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike, a da svako i dalje nastavlja kao poseban subjekt i da će imati listu. To još nije izdefinisano i potpisano, kao što DF razmišlja da ponudi svoje kvalitetne kandidate, tako i mi razmišljamo. Vjerovatno je postupak bio da sjednemo i da razgovaramo o periodu koji nas čeka. Lokalni su izbori i mislim da ne trebamo doći u situaciju da sa nivoa centrale dvije stranke se nameće nešto lokalnim organizacijama”, naglasio je Nikšić.