Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka bez podrške EU za politiku prema Turskoj

Sigmar Gabriel

Ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel izjavio je kako su od zemalja Evropske unije (EU) tražili podršku za ekonomske mjere donesene kako bi se stvorio pritisak nad Turskom, ali da pojedine zemlje EU-a razmišljaju drugačije od zvaničnog Berlina, javlja Anadolu Agency (AA).

Gabirel se u okviru ”Dana otvorenih vrata“ održanih u Berlinu sastao sa građanima i novinarima te odgovorao na pitanja, a tom se prilikom osvrnuo i na probleme u odnosima sa Turskom.

Kazao je kako je njemačka vlada od zemalja članica EU tražila podršku odlukama donesenim u vezi s Turskom.

”Svaka zemlja u Evropi ne misli poput nas. Pojedine zemlje govore da ‘se pusti i da se nastavi saradnja sa Turskom kao što je bilo i u prošlosti’. Mi mislimo drugačije kada je riječ o tome“, rekao je Gabriel.

Njemački ministar se suprotstavio pozivima na okončanje pregovora o članstvu Turske u EU koji su uputile opozicione partije.

Prema njegovim riječima, pregovori trenutno ne napreduju injihov bi prekid u ovom periodu bio pogrešna poruka određenim slojevima u Turskoj koji zagovaraju EU.

Također, smatra kako bi ovakav potez EU-a ojačao predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Ipak, lično smatra kako je tursko-njemačko prijateljstvo veliko bogatstvo.

”Nismo protiv Turaka niti Turske. Upravo suprotno, nadamo se da će doći vrijeme kada će ova velika riznica koja sadrži zajedničke strane ponovo biti utjecajna“, rekao je Gabriel.

Osvrnuo se i na članstvo Turske u NATO-u.

Prema njegovim riječima, uprkos političkim tenzijama do kojih dolazi u posljednje vrijeme, mjesto Turske u NATO savezu nije predmet rasprave.

Gabriel je kazao kako ne žele da se Turska odvoji od Zapada i dodatno približi Rusiji.