Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka i EU neće sarađivati sa sirijskom vojskom

sirija

Savjetnik u njemačkoj vladi Peter Altmaier je poručio da u borbi protiv terorističke organizacije ISIS neće biti saradnje sa sirijskom vojskom odanom režimu predsjednika BAshara al-Assada, prenosi Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za njemački list “Spiegel”, Altmaier je kazao da je stav Njemačke i Evropske unije jasan i da neće sarađivati sa sirijskom vojskom, niti sa Assadom, te ih optužio da su bombardiranjem sjevera Sirije uveliko i izazvali izbjeglički val iz te regije ka Turskoj i Evropi.

“Uspjeh je da već nekoliko sedmica u Beču vodimo pregovore o političkom rješavanju sirijske krize. Sa Rusima u Beču sjedimo i pregovaramo, ali u borbi protiv ISIS-a nećemo ulaziti u savezništvo sa Rusijom”, kazao je Altmaier.

Ističući da je s ciljem poboljšanja životnih uvjeta u kampovima i zaustavljanja izbjegličkog vala ka Evropi postignut dogovor o davanju tri milijarde eura pomoći izbjeglicama u Turskoj, Almaier je kazao da je to zajednički interes i Turske i Evropske unije.

“Ne budemo li svoju politiku vodili u tom pravcu, to će biti i neefikasno i neodgovorno. I Turska želi da sarađuje sa EU i riješi izbjegličku krizu”, kazao je Altmaier i dodao da niko ne može naći opravdanje da se ne sarađuje sa Turskom kroz koju prolaze sve izbjeglice iz Sirije, Irana, Iraka, Afganistana, Pakistana ili Bangladeša.