Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka očekuje 3,6 miliona izbjeglica do 2020. godine

izbjeglice

Njemačka očekuje da će u tu zemlju do 2020. godine stići ukupno 3,6 miliona izbjeglica, što je u prosjeku po pola miliona godišnje, objavili su tamošnji mediji.

Ova prognoza se temelji na procjenama Ministarstva ekonomije Njemačke u saradnji s drugim ministarstvima, objavio je list Sueddeutsche Zeitung.

“Kako bi uradilo procjenu ekonomskog razvoja, Ministarstvo ekonomije osmislilo je internu, čisto tehničku procjenu migracija, u saradnji sa drugim ministarstvima”, navedeno je u procjeni.

Još uvijek ne postoje zvanične procjene vlade o tome koliko izbjeglica najveća evropska ekonomija očekuje narednih godina, s obzirom da su brojke vrlo promjenljive.

Međutim, dolazak 1,1 miliona tražilaca azila prošle godine, koji su uključeni u procjenu od 3,6 miliona do 2020. godine, značajno je opteretio njemačke socijalne službe i intenzivirao pritisak na vladu kancelarke Angele Merkel.

Merkel, koja je pod pritiskom javnosti zbog politike “otvorenih vrata” prema izbjeglicama, posljednjih je mjeseci obećala da će se ove godine značajno smanjiti broj ljudi koji u tu zemlju dolaze.

U srijedu je njemačka federalna policija saopćila da je u utorak registrovano samo 103 novih izbjeglica što ukazuje na značajan pad kao rezultat strožije kontrole duž balkanske rute.

Početkom prošle sedmice više od 2.000 novih izbjeglica pristizalo je dnevno u tu zemlju. Prošlog proljeća ta brojka je dnevno iznosile i više od 10.000.