Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka očekuje otvaranje prvih poglavlja EU sa Srbijom

Axel Dittmann

Njemački ambasador u Srbiji Axel Dittmann izjavio je da očekuje da će EU i Srbija do kraja godine otvoriti prva pregovaračka poglavlja, 35 i 32, koja se odnose na Kosovo i na finansijsku kontrolu.

Dittmann je izrazio nadu i da bi u prvim mjesecima 2016. godine mogla da budu otvorena važna poglavlja 23 i 24, koja se, između ostalog, odnose na vladavinu prava.

“Za Srbiju je važno da nastavi proces reformi, prije svega u oblasti pravosuđa, socijalne zaštite, ali i u pogledu slobode i nezavisnosti medija, borbe protiv korupcije i zaštite manjina. Takođe je važno da se nastavi proces normalizacije odnosa sa Kosovom”, rekao je Dittmann za “Blic”.

Na pitanje zašto se Kosovo stalno vezuje za evropske integracije Srbije, Ditman je odgovorio da se Njemačka zalaže za razvoj ovog regiona u miru, a da je rješavanje konflikata između susjednih zemalja centralni preduslov za pridruživanje EU.

On je precizirao da je za Njemačku u tim pregovorima centralna tema poboljšanje položaja srpske manjine na Kosovu.

Dittmann je naveo da je izuzetno važno i produbljenje regionalne saradnje i jačanje procesa evropskih integracija.

Upitan da ocijeni to kako se Srbija nosi sa izbjegličkom krizom, Dittmann je rekao da je ona ogroman izazov i za Srbiju i za Njemačku i za čitavu Evropu i ukazao na to su srpske vlasti, ali i veliki broj volontera, u evropskom duhu prihvatili taj izazov.

On je podsjetio da je njemački kancelar Angela Merkel u Bundestagu istakla konstruktivnu ulogu Srbije.

“Međutim, treba naglasiti da je 18.000 građana Srbije za prvih sedam mjeseci ove godine tražilo azil u Njemačkoj, a oni nemaju nikakve šanse da im to bude odobreno. Oni u kratkom roku moraju da se vrate u Srbiju i nemaju pravo da ponovo zatraže azil”, rekao je Dittmann.

Nedavni spor Srbije i Hrvatske, Dittmann je ocijenio kao “vrlo nesrećnu epizodu” i naglasio da je zadovoljan što je to sada riješeno.

Dittmann je poručio da su srpsko-njemački odnosi, politički, ekonomski, kulturni i lični odlični, kao i da je Njemačka pouzdan i blizak partner Srbije na putu ka EU.

On je naveo da je u Srbiji aktivno više od 350 njemačkih firmi, koje su otvorile više od 26.000 radnih mesta i investirale više od milijardu eura.