Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka pooštrava mjere kako bi reducirala broj izbjeglica

merkel izbjeglice

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njeni koalicijski partneri sinoć su postigli dogovor o izmjenama zakona o tražiocima azila s ciljem reduciranja broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku, javlja Anadolu Agency.

Zamjenik kancelarke i lider Socijaldemokratske partije (SPD) Sigmar Gabriel izjavio je kako su se lideri vladajuće koalicije u Njemačkoj usaglasili o paketu mjera i izmjena zakona koji će se naći pred vladom u narednim danima.

“Za one koji imaju subsidijarnu zaštitu, spajanje sa porodicama će biti suspendirano na dvije godine”, rekao je Gabriel.

Subsidijarna zaštita garantovana je izbjeglicama koje ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila prema Ženevskoj konvenciji, jer ne mogu dokazati da su iz svojih zemalja pobjegli zbog različitih vrsta progona. Takve izbjeglice dobijaju privremene dozvole za boravak na godinu dana, koje kasnije mogu biti produžene.

Njemačka je primila 1,1 milion izbjeglica u 2015. godini, među kojima je većina stigla iz Sirije i Iraka. Oko 20 posto Sirijaca uživa upravo subsidijarnu zaštitu.

Predstavnici vladajuće koalicije također su dogovorili mjere kako bi ojačali birokratske procedure deportacije ekonomskih migranata koji dolaze u Njemačku, i ne mogu dobiti subsidijarnu zaštitu ili azil.

Do dogovora je došlo nakon nekoliko sedmica dugih pregovora među koalicijskim partnerima, posebno SPD-om i Kršćanskom socijalnom unijom (CSU).

Vlasti Bavarije, gdje je na vlasti CSU, u utorak su zatražile da se okonča politika otvorenih vrata za izbjeglice.

Merkel je dosad branila politiku otvorenih vrata za tražioce azila koji bježe od ratova u Siriji i Iraku i podvlačila kako rješenje izjbegličke krize može biti postignuto jedino okretanjem ka korijenima problema, u saradnji sa ostalim članicama Evropske unije i Turskom.