Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Njemačka pooštrava mjere za tražioce azila sa Balkana

29/09/2015

Njemačka vlada je, suočena s rekordnim prilivom tražilaca azila, u utorak je usvojila nov paket mjera koji između ostalog predviđa pooštravanje uslova za davanje azila migrantima s Balkana.

Naime, Berlin je odlučio da Albaniju, Kosovo i Crnu Goru proglasi zemljama sigurnog porijekla što bi trebalo da rezultira brzom deportacijom tražilaca azila iz tih zemalja, prenose agencije.

Mjere takođe predviđaju smanjenje novčane pomoći tražiocima azila i preporuka je da se izbjeglicama pruži pomoć u naturi, a ne u novcu.

Novi zakon, o čijem prijedlogu će parlament raspravljati u četvrtak, trebalo bi da stupi na snagu 1. novembra.

Međutim, humanitarne organizacije kritikuju prijedlog mjera navodeći da one ozakonjuju kršenje ljudskih prava, navodi agencija AFP.

Generalna tajnica Amnesty International u Njemačkoj Selmin Čaliskan upozorila je da tražioci azila iz zemalja sigurnog porijekla možda neće dobiti pravednu procjenu svojih zahtujeva.

Njemačka očekuje do milion izbjeglica ove godine, što je pet puta više nego 2014. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.