Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka vlada usvojila mjere za lakšu deportaciju imigranata

izbjeglice-ceska1122

Njemačka vlada je danas usvojila Nacrt izmjena Zakona o deportaciji stranaca koji predviđa lakšu provedbu procedure deportacije imigranata koji počine neko krivično djelo, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar pravde Heiko Maas je u pisanom saopćenju istakao da se u Njemačkoj niko ne smije smatrati da je iznad zakona i prava, a da se sve izbjeglice ne smiju stavljati u istu ravan sa kriminalcima.

„Prestupnici se moraju odlučno procesuirati i kažnjavati. Stranci koji krše zakone će od sada biti suočeni sa bržim procesom deportacije“, poručio je Maas i dodao da je uvođenje novih mjera od koristi i za stotine hiljada stranaca i izbjeglica koje žive u Njemačkoj i poštuju njene zakone i norme.

Povod za uvođenje oštrijih mjera procesuiranja imigrantskih prestupnika su incidenti koji su zabilježeni tokom novogodišnje noći u Kelnu, kada su desetine stranaca napastovale žene na javnim mjestima.

Nacrt su priredila ministarstva pravde i unutrašnjih poslova, a predviđaju deportaciju imigranata koji počine krivična djela poput ubistva, ranjavanja, seksualnog napada ili veće krađe.

Očekuje se da nacrt već naredne sedmice uđe u parlamentarnu proceduru.