Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka želi da BiH malo bolje pripremi aplikaciju za članstvo

halid genjac

Bosna i Hercegovina treba što prije podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, jer vrijeme je tu izuzetno bitno, međutim s obzirom na to da aplikacija ima značaj samo ukoliko nailazi na pozitivan odgovor svih značajnih faktora u Bruxellesu, treba vidjeti šta je sa bh. uslovima, i lobirati ili osigurati pozitivan odnos članica Evropske unije prema toj aplikaciji, smatra Halid Genjac, član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH za Anadolu Agency.

Prema njegovim riječima, ukoliko taj stav nije jedinstven u Bruxellesu, ukoliko ima različitih gledanja na aplikaciju od pojedinih, pa i veoma značajnih članica EU-a, “možemo imati podnesenu aplikaciju koja će negdje čekati u nekoj briselskoj fioci, a onda se postavlja pitanje zašto se žurimo sa njenim podnošenjem”.

“Ima različitih informacija, jedan dio koji dolazi iz diplomatskih kontakata te drugi dio medijskih informacija, i kada se sve sabere moj utisak je da još uvijek nemamo jasan, jedinstven i pozitivan odnos članica EU prema aplikaciji BiH za članstvo u EU. Mislim da je vrlo značajno stanovište Njemačke koja bi prema mojim informacijama u ovom trenutku voljela da mi malo bolje pripremimo aplikaciju za članstvo u EU. Imajući u vidu i britansko-njemačku inicijativu, i ulogu i Njemačke i Velike Britanije u cjelokupnom obnovljenom pristupu EU, mislim da to ne treba zanemariti”, poručio je Genjac komentirajući najavu da bi Bosna i Hercegovina do kraja januara trebala predati aplikaciju za članstvo u EU.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH naveo je da će se pred BiH, osim tri poznata uslova za kredibilnu aplikaciju za članstvo: efikasan mehanizam koordinacije, adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU nakon ulaska Hrvatske u članstvo, te provedbe reformskih procesa (agende), vrlo brzo naći i objavljivanje rezultata popisa stanovništva u BiH, sprovedenog u oktobru 2013.

“Sasvim sigurno, ako ne sada, onda vrlo brzo će pitanje rezultata popisa stanovništva u BiH biti obaveza koja će se od nas tražiti. Poznato je da je popis završen uz intenzivan međunarodni monitoring, na osnovu protokola koji smo propisali sa svim statističkim međunarodnim institucijama. Taj monitoring je imao preko 20 misija, posmatrao pripremu i provođenje popisa, a u posljednjoj misiji dao i preporuku po međunarodnim statističkim standardima kako da se obrade rezultati popisa imajući u vidu naš zakon. Mi smo sada, jednostavno, zbog toga dužni da poštujući ono na što smo se obavezali, poštujući međunarodone statističke standarde, objavimo rezultate popisa”, smatra Genjac.

On navodi da je to jedna činjenica, jer na taj način sa dobivanjem rezultata popisa stanovništva osiguravamo pretpostavku za izgradnju sektorskih strategija u svim oblastima koje su od presudnog značaja za kretanje BiH na evropskom putu.

“Druga stvar je da nakon podnošenja aplikacije za članstvo Evropska komisija upućuje svakoj državi upitnik, takozvani avi koji je primjerice za Hrvatsku sadržavao preko 4.000 pitanja. Veliki dio tih pitanja je takav da se odgovor može naći samo u rezultatima popisa stanovništva. Tako banalno pitanje, koje je prvo, je recimo – Koliko imate stanovnika? Tako da sasvim sigurno očekujem da će potpuno prirodno objava rezultata popisa stanovništva u BiH biti jedan od uslova za odgovor na aplikaciju, a to znači i uslov za podnošenje aplikacije za članstvo”, naglasio je Genjac.

Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU nakon ulaska Hrvatske u članstvo jedno je od pitanja za koje se očekuje da će pregovori sa Bruxellesom trajati i u narednim mjesecima.

“Mislim da svako ko razmišlja o interesima građana BiH, naših privrednika, proizvođača, poljoprivrednika, prvo će poći od pretpostavke – nema to potrebe da se na brzinu rješava na način da se riješi po svaku cijenu, pa makar i po štetu naših proizvođača. To je pitanje, kao i niz pitanja koja se unutar EU, a između članica EU i drugih država pregovaraju u procesu iznošenja argumenata i jedne i druge strane, i takvi procesi iziskuju i vremena i ekspertiza i analitičkih studija i argumentacija. Mislim da mi ovdje moramo voditi računa o tome, moramo voditi pregovore i da osiguramo zaštitu naših proizvođača, ali i da osiguramo kretanje prema evropskom putu. To očigledno nije jednostavan zahtjev, i baš zato treba ostaviti vremena da se u smirenoj ekspertizi iznesu argumenti i ispregovara najbolja pozicija”, ocijenio je u razgovoru za Anadolu Agency Halid Genjac, član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.