Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Njemački Bundestag u petak će odlučiti o sporazumu s Grcima

13/07/2015

Njemački poslanici bi treblao da se u petak izjasne o principu treće međunarodne pomoći Grčkoj, izjavio je u ponedjeljak predsjednik donjeg doma parlamenta Norbert Lammert.

Glasanje u Bundestagu je ipak uslovljeno glasanjem u grčkom parlamentu, koji također treba da odobri princip pomoći i u narednim danima započne nekoliko reformi kako je obećano evropskim partnerima u zamjenu za novu financijsku pomoć.

Kada Grci budu glasali, njemačka vlada će zvanično uputiti zahtjev svom parlamentu, najvjerovatnije u četvrtak, izjavili su izvori iz koalicije u Berlinu.

Njemački poslanici treba da daju mandat vladi za novu pomoć, o kojoj su šefovi država i vlada eurozone dogovorili u ponedjeljak ujutro nakon 17 sati pregovaranja u Bruxellesu.

Nema sumnje da će Bundestag dati zeleno svjetlo jer “velika koalicija” ima većinu u parlamentu (504 od 631 poslanika), a i opozicija, bar Zeleni, trebalo bi da odobri novu pomoć.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.