Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova demokratija prestigla Syrizu

Vangelis Meimarakis Alexis Tsipras

Posljednja istraživanja javnog mnjenja, pred nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore u Grčkoj, pokazuju da Nova demokratija ima prednost u odnosu na Syrizu.

Prema podacima istraživanja koje je proveo Univerzitet Makedonija iz Soluna, “Nova demokratija” uživa podršku 30 posto ispitanika, odnosno 2,5 procenata više u odnosu na istraživanje prije nedjelju dana.

Podrška Syrizi uvećana je za jedan odsto i sada iznosi 29,5 anketiranih građana, objavio je danas dnevnik Katimerini za čije je potrebe vršeno istraživanje.

Stranka Zlatna zora ostaje na trećoj poziciji, dok PASOK i Potami mogu da računaju na pet procenata podrške.

Prema ovom istraživanju, Centristička unija i dalje može ući u parlament budući da uživa podršku četiri odsto građana, stranka Nacionalno jedinstvo je na granici od tri odsto, dok Nezavisni Grci uživaju podršku 2,5 procenta ispitanih.

Rezultati istraživanja objavljeni su dva dana nakon televizijske debate između lidera Syrize Alexisa Tsiprasa i Nove demokratije Evangelosa Meimarakisa.

Na pitanje ko je ostvario prednost u debati, 31 posto Grka reklo je Meimarakis, a 30,5 posto Tsipras.

Pobjeda na parlamentarnim izborima u Grčkoj, makar i minimalna, veoma je važna, jer pobjednička stranka dobija bonus od 50 mjesta u parlamentu, što je suštinski važno za formiranje koalicije. Grčki parlament ima 300 poslanika.