Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova postignuća Projekta “Jačanje provedbe zakona” koji finansira EU

mektic

Ciljevi Projekta “Jačanje provedbe zakona” koji finansira Evropska unija (EU), planirani za period decembar 2016. – april 2017., uspješno su postignuti, jednoglasno je zaključeno na trećoj sjednici Upravnog odbora održanoj u Sarajevu.

Cilj Projekta je daljnje unaprjeđenje policijske službe u Bosni i Hercegovini te jačanje saradnje, koordinacije i efikasnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije, oslanjajući se na ekspertizu ministarstava unutrašnjih poslova Austrije, Slovenije i Hrvatske kao partnera u implementaciji.

Rezidentni savjetnik Projekta Friedrich Hofbauer pohvalio je ozbiljnu predanost i napore državnih i entitetskih agencija za provedbu zakona, kao direktnih korisnika projekta, u oblikovanju i korištenju projektnih aktivnosti u cilju postizanja maksimalnog učinka u unaprjeđenju policijske službe u BiH.

Šefica Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji EU Chloe Berger naglasila je da “ovaj twinning projekat pokazuje da vladavina prava ostaje ključni prioritet Instrumenta predpristupne pomoći (IPA)”. Dodala je da se uspjeh projekta oslanja na njegov inkluzivni pristup, s aktivnim učešćem svih nivoa u BiH.

Ova poruka je prenesena i ministru unutrašnjih poslova Republike Austrije Wolfgangu Sobotki, koji se s predstavnicima projekta sastao na marginama konferencije o izazovima u borbi protiv ekstremizma i terorizma pod nazivom “Oblikovanje naše zajedničke budućnosti”, održane u Sarajevu.

Sobotka je dao punu podršku radu projekta, ponovivši spremnost institucije koju predvodi, da na raspolaganje stavi ekspertizu potrebnu za uspješnu implementaciju.

Upravni odbor je posebno istaknuo podršku projekta u postizanju sistemskog rješenja za pružanje psihološke pomoći policijskim službenicima. S ciljem pravnog reguliranja ovog pitanja, kao neophodnog prvog koraka, pripremljen je član zakona koji bi trebao biti uvršten u relevantne zakone o policijskim službenicima, kao i nacrt Pravilnika o pružanju psihološke podrške koji bi trebao biti usvojen na nivou pojedinačnih policijskih institucija.

– Ovu aktivnost u potpunosti podržavaju čelnici policijskih institucija kao iznimno važno pitanje za policijske službenike. Ministarstvo sigurnosti BiH će predloženi član inkorporirati u nacrt državnog zakona o policijskim službenicima, prije njegovog slanja u parlamentarnu proceduru – istaknuo je pomoćnik ministra sigurnosti BiH, u svojstvu voditelja projekta uime BiH kao države korisnice, Samir Rizvo.

Tokom rasprave o prioritetima za naredna tri mjeseca, Upravni odbor se složio da će fokus, između ostalog, biti na daljnjem programu obuke za borbu protiv novih oblika kriminala kao i na nastavku aktivnosti usmjerenih ka jačanju policijskih i tužiteljskih kapaciteta u borbi protiv kriminala, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.