Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova ruta: Izbjeglice preko Litvanije idu za Skandinaviju

izbjeglice

Litvanske vlasti su uhapsile u dvije sedmice nekoliko desetaka Iračana koji su došli iz Skandinavije, slijedeći ono što bi mogla biti nova ruta imigranata koji prelaze ovu baltičku zemlju, članicu EU-a.

– Nikada ranije ih nismo vidjeli.Ovo je izgleda potpuno nova ruta preko Litvanije – rekao je za novinsku agenciju AFP glasnogovornik obalske straže Giedrius Misutis.

– Za njih, Litvanija je zemlja tranzita. Izgleda da je njihov cilj Finska – dodao je on i precizirao da navodni krijumčari imaju finska i švedska dokumenta.

Obalska straža je u srijedu ujutro uhapsila deset Iračana koji su stigli iz Poljske u dva automobila s registarskim tablicama Švedske.

Troje će biti krivično gonjeno zbog nelegalnog transporta osoba koje su prelazile državnu granicu, dok će još sedmero
biti vraćeno u Poljsku, rekli su graničari. Radi se o četvrtom hapšenju Iračana u ovoj situaciji u manje od dvije sedmice.

Poljska, baltička zemlja i Skandinavija su dio Šengenske zone slobodne cirkulacije koja se nalazi suočena s prilivom imigranata bez presedana.

Švedska i Njemačka su najpopularnije destinacije među imigrantima koji bježe od sukoba u Siriji, Iraku i posebno Eritreji.

Litvanija, koja ima tri miliona stanovnika, je izrazila spremnost da primi 1.105 podnosilaca zahtjeva za azil, skladno želji Evropske komisije izraženoj u njenom spornom programu obaveznih kvota.