Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove mjere za sprečavanje ulaska migranata u Eurotunel

eurotunel

Velika Britanija i Francuska objavile su danas nove mjere za sprečavanje ilegalnih migranata da uđu u tunel ispod Lamanša i najavile operaciju protiv krijumčara koji zarađuju na ovim ljudima.

Obje zemlje uložiće policijske resurse u zajednički “centar za komandu i kontrolu” u sjevernoj francuskoj luci Kale, saopštilo je britansko Minstarstvo unutrašnjih poslova.

Nova zajednička komanda “djelovaće protiv organizovanih kriminalaca koji pokušavaju da prokrijumčare migrante na sjever Francuske, a potom preko kanala”, navodi se u saopštenju.

Desetine hiljada migranata stižu u Italiju i Grčku svake sedmice, uglavnom iz Sirije, Libije i ostalih zemalja sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Njemačka očekuje da će broj zahtjeva za dobijanje azila u ovoj zemlji ove godine biti povećan četiri puta i da će dostići rekordnih 800.000.

Hiljade migranata borave u improvizovanim kampovima u Kaleu, a mnogi svake noći pokušavaju da se ukrcaju u kamione i vozove ili, čak, da pređu pješke podvodni tunel dužine 50 kilometara do Britanije. Neki su poginuli u tim pokušajima.

Novi policijski centar podnosiće izvještaje ministarstvima unutrašnjih poslova Francuske i Britanije. Pariz će u ovu operaciju uključiti dodatne policajce, a London će uložiti još sredstava u gradnju ograde i postavljanje ostale bezbjednosne opreme u zoni ulaska u tunel u Kaleu.