Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove registarske tablice s logom EU od sutra u Hrvatskoj

tablice hrv

Od ponedjeljka, 4. jula, u Hrvatskoj izdaju nove registarske tablice s EU logom, prenosi Anadolu Agency (AA):

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske saopćeno je kako sutra stupa na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registraciji i označavanju vozila i Rješenje o utvrđivanju cijena obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih tablica kojim je reguliran izgled i cijena novih registarskih tablica.

Prema Pravilniku postojećim registarskim tablicama s lijeve strane dodan je plavi pravougaonik kao oznaka pripadnosti Europskoj uniji tzv. europski logo i nacionalna oznaka za Hrvatsku – HR. Registarska područja ostala su ista.

Nakon početka izdavanja novih registarskih tablica vozači neće morati mijenjati postojeće registarske tablice, već će se one postepeno zamjenjivati u svim onim slučajevima redovnih zamjena: kada vozači po prvi puta registriraju vozilo, prilikom promjene registarskog područja, u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja.

Što se tiče cijene, skoro sve vrste registarskih tablica su pojeftinile. Obične registarske tablice pojeftinile su sa 76 kuna (oko 20 KM) na 65 kuna (oko 17 KM), registarske tablice po narudžbi s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom pojeftinile su s 378 kuna (oko 100 KM) na 278 kuna (72 KM), prenosive tablice pojeftinile su s 920 kuna (oko 240 KM) na 278 kuna (72 KM), dok je najveće pojeftinjenje svakako ono za registarske tablice po izboru koje su sa 6.720 kuna (oko 1.750 KM) pojeftinile na 2.000 kuna (oko 520 KM).

Građani mogu po cijeni od 278 kuna dobiti nove registarske tablice s istim oznakama koje su imali do sada samo na obrascu s EU logom.