Novinarima omogućiti da slobodno rade svoj posao

Delegacija EU u BiH

Novinarima i medijskim profesionalcima treba omogućiti da slobodno, bez ometanja, ispunjavaju profesionalne dužnosti koje podrazumijevaju izvještavanje o pitanjima od javnog interesa i izražavanje kritičkih stavova. Njihova sigurnost je preduslov slobode govora i treba se ozbiljno pozabaviti svakom prijetnjom po uslove za rad novinara, rečeno je Feni iz Delegacije Evropske unije (EU) i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.

Nedavne diskriminatorne, etiketirajuće i ponižavajuće izjave protiv generalne sekretarke Udruženja BH Novinari Borke Rudić, novinara Vuka Bačanovića i Selme Učanbarlić, kao i neprikladni komentari određenih medija usmjereni protiv publiciste Nenada Veličkovića predstavljaju zabrinjavajući trend uznemiravanja medijskih profesionalaca i intelektualaca u BiH i izazov su za slobodu izražavanja i slobodu medija u zemlji, navedeno je također.

Evropska unija potpuno podržava slobodu izražavanja i novinare koji profesionalno obavljaju njihov posao. Poštivanje međunarodno prihvaćenih načela na kojima se temelji novinarska praksa je od najveće važnosti.

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH nastavljaju da pomno prate pitanja slobode izražavanja i slobode medija prilikom procjene spremnosti Bosne i Hercegovine u procesu približavanja EU. Očekujemo da nadležne vlasti i nosioci odgovornih funkcija djeluju te pruže punu podršku očuvanju ovih principa, naglašavaju iz delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.