Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nužan poticaj BiH da nastavi ubrzano putem euroatlantskih integracija

konferencija u briselu (12)

Budućnost Bosne i Hercegovine jeste unutar EU, nikada to neću prestati da tvrdim, rekla je u svome obraćanju učesnicima konferencije koja se u Bruxellesu održava povodom 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma visoka predstavnica EU Feredica Mogherini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je navela kako primjeti da zemlja “više nije prva na listi problema u regionu, da se uznapredovalo u stabilnosti, ali i odgovornosti bh. političara”.

“U Daytonu je uobličena budućnost zemlje. Dvadeset godina kasnije, odgovornost je vaša i samo vaša”, poručila je visoka prestavnica bh. političkom i državnom vrhu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je kako euro-atlantski put nema alternative.

“Mi smo danas duboko na tom putu. BiH će biti zemlja ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih njenih građana. Ona će biti i djelovati u jedinstvenom pravnom i ekonomskom prostoru. Stoga vas molim podržite nas i mi ćemo uspjeti na našem euro-atlantskom putu”, naglasio je Čović.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Yee naglasio je kako “ne vjeruje da su najvažnie političke agende onih političara koji,
umjesto u interesu gradjana BiH, rade u vlastitom interesu”.

“Veoma je važno da cijela međunarodna zajednica reaguje na pokušaje ometanja reformi”, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Yee.

On poručje da je međunarodna zajednica odlučna da pomogne napredak na reformi ekonomije, političkog sistema u BiH.

“Mnogo je stvari na kojima treba raditi, uključujući i reformu pravosudnog sistema u BiH”, naveo je Yee.

On je naglasio da to treba uraditi u ustavnom okviru. Dayton, naveo je, daje prostora, kada je riječ o vladavini prava, da se problemi riješe.

“Želimo da vidimo da se izazomvi na ovakav način rješavaju, a ne nezakonitim, nesutavnim sredstvima”, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Yee.