Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama kritikovao evropske mjere štednje

obama

Barack Obama pohvalio je političku “viziju” italijanskog premijera Mattea Renzija u novinskom intervjuu u utorak uoči Renzijeve državne posjete Washingtonu, i kritikovao je pravila EU koja limitiraju nacionalne budžete

– Vjerujem da su mjere štednje doprinijele usporavanju ekonomskog rasta u Evropi – izjavio je američki predsjednik za dnevne novine la Repubblica, dodajući da Renzi uviđa potrebu za reformama kako bi povećao produktivnost i stimulirao bi ulaganja.

Obamine riječi poticaj su za Renzijaa, koji se suočava s ustavnom reformom koja bi mogla odlučiti o njegovoj političkoj budućnosti, i čiji su budžetski limiti za 2017. godinu viši od ranije dogovorenih s Evropskom unijom.

Obama je izjavio da je politika evropskih zemalja da smanjuju budžetske deficite i snižavaju dugove dovela do višegodišnje stagnacije i visoke stope nezaposlenosti u nekoliko zemalja.

– To je razlog zašto vjerujem da su vizija i ambiciozne reforme premijera Renzija koje provodi tako bitne. Renzi priznaje potrebu za ulaganja neophodna za održivi rast i stvaranje radnih mjesta – izjavio je Obama.

Renzijeve reforme na poljima kao što su tržište rada, državna birokratija i obrazovanje do sada nisu uspjele da ojačaju italijanski posrnuli ekonomski rast a njegova popularnost je u padu tokom proteklih 18 mjeseci.

Kazao je da će podnijeti ostavku ako izgubi na referendumu 4. decembra o reformi ustava smanjenjem uloge Senata i ovlasti regionalnih vlada. Velika većina anketa pokazala je da je tabor “protiv” u prednosti.

Bivši premijer Mario Monti, čije su mjere štednje pohvaljene za spašavanje Italije iz dužničke krize u 2011. i 2012. godini, izjavio je u utorak da će glasati “protiv”.

On je izjavio za dnevne novine Corriere della Sera da je nova uloga Senata nejasna i kritikovao je Renzija zbog, kako ga je nazvao, neodgovornog budžeta koji podriva javne finansije.

Bruxelles će u ovoj godini donijeti odluku o budžetu. Zvaničnici Evropske komisije zabrinuti su italijanskom nesposobnošću da smanji javni dug na oko 133 posto nacionalnog bruto proizvoda, na najviši nivo u eurozoni nakon Grčke.

Oni su, ipak, nevoljni da naškode Renziju uoči referenduma za koji strahuju da bi mogao donijeti političku nestabilnost ukoliko on izgubi i do rasta uticaja euroskeptičnog pokreta Pet zvijezda, prenosi Reuters.