Od 1. jula Hrvatima je otvoreno njemačko tržište rada

EU HRVATSKA

Konačno je i službeno potvrđeno da se Hrvatima ukidaju radne vize za Njemačku.

Kako se navodi u obavijesti na stranicama njemačke vlade, hrvatski stručnjaci popunit će rupe u njemačkim firmama. Napominju kako je samo u 2014. godine 93 hiljada hrvatskih državljana bilo prijavljeno na njihovo socijalno osiguranje. Dodaju, kako se većinom radi o mladima. Od 1. jula, godišnje očekuju deset hiljada mladih Hrvata!

“Njemačka od 1. hiljada ukida sva ograničenja pristupu njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane, a hrvatske kompanije mogu isto tako bez ograničenja slati svoje radnike na rad u Njemačku”, saopćila je njemačka vlada nakon svoje redovne sjednice.

“Njemačka vlada će Europskoj komisiji saopćiti kako Njemačka više neće ograničavati pristup radnoj snazi i uslugama za građane Republike Hrvatske”.

U saopćenju se nadalje navodi kako 30. juna završava prijelazna faza ograničenog pristupa njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane. Njemačka vlada neće iskoristiti mogućnost produženja ograničenja (3+2 godine), dodaje se u saopćenju.

I dosad su u prvoj fazi ograničenja za hrvatske državljane postojala mnoga izuzeća. Tako je i dosad u Njemačkoj bio omogućen pristup tržištu rada za akademski obrazovane građane RH koji su pronašli zaposlenje shodno svojoj struci. A isto tako je tržište rada od samog ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. jula 2013. bilo otvoreno i za naučne te sezonske radnike.