Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od ulaska u EU Hrvatsku napustilo 525 liječnika

operacija1111

Hrvatska liječnička komora (HLK) prvi je put objavila podatke o odlasku hrvatskih liječnika na rad u inostranstvo. U posljednje tri i pol godine zemlju je napustilo 525 liječnika, a uzrocima ovog trenda bi se, poručuju iz HLK-a, trebala pozabaviti Hrvatska vlada, javlja Anadolu Agency (AA).

Na medijskoj prezentaciji podataka u sjedištu Hrvatske liječničke komore (HKL) izneseni su rezultati istraživanja koji pokazuju broj liječnika, njihovu specijalizaciju, razloge njihova odlaska te regije iz kojih liječnici najviše odlaze u inozemstvo od pristupanja Hrvatske u Europsku uniju (EU).

Podatke ankete provedene u martu ove godine na 1.500 mladih liječnika prezentirali su predsjednik HLK-a Trpimir Goluža te njegovi zamjenici.

„Ako se ubrzo ne poduzmu odlučne i konkretne mjere za očuvanje kadrovskog potencijala hrvatskog zdravstva, kroz par godina zdravlje će postati privilegija rijetkih, a ne pravo svih građana Republike Hrvatske“, zaključio je Trpimir Goluža.

Od ukupno 525 liječnika koji su napustili Hrvatsku, njih je 249 je starosti između 25 i 35 godina. Od ukupnog broja, 53 posto su žene, dok je prosječna dob onih koji odlaze 39 godina.

Krešimir Luetić, dopredsjednik HLK-a, istaknuo je kako upravo mladi liječnici, starosti od 27 do 40 godina, najviše apliciraju za odlazak na rad u inozemstvo.

Istraživanje pokazuje da je 92 posto mladih liječnika u Hrvatskoj nezadovoljno svojim položajem u odnosu na kolege u EU, a 77 posto anketiranih ne vidi perspektivu u hrvatskom zdravstvenom sistemu te očekuje nastavak istog stanja ili njegovo pogoršanje.

Namjeru za odlaskom iz Hrvatske pokazuje oko 60 posto mladih liječnika. Glavni razlozi napuštanja su: bolji uvjeti rada, bolja uređenost zdravstvenog sustava, bolji materijalni uvjeti i plaća, ali i veća mogućnost stručnog i zdravstvenog napredovanja.

U razdoblju od pristupanja Hrvatske u EU ukupno je 1.232 liječnika ishodilo EU potvrdu od HLK-a, a trend potražnje za ovim certifikatom je u porastu. Najčešće liječnici odlaze u Veliku Britaniju, Njemačku, Irsku, Austriju i Švedsku.

Najviše zemlju napuštaju specijalisti (305), ali otišlo je i mnogo liječnika opće medicine (221). Najviše je otišlo anesteziologa (53), internista (34), psihijatara (33), radiologa (26), ginekologa (22) i općih kirurga (18).

Predstavnici HLK-a upozoravaju da je u Hrvatskoj najveći problem presporo uvođenje mladih ljudi u proces specijalizacije na kojega se čeka i po šest mjeseci. Također, upozoravaju da su uvjeti započinjanja specijalizacije neprihvatljivi i da su to najčešće „robovlasnički ugovori“.

Najviše liječnika koji napušta Hrvatsku je uz Zagreba (204), zatim iz Primorsko-goranske županije (63), a najmanji trend je odlazaka iz Požeško-slavonske županije.

HKL je pokrenula pripremu „Nacionalnog programa očuvanja kadrovskog potencijala hrvatskog zdravstva“ u kojem će predložiti smjernice razvoja hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini.