Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbor za spoljne poslove EU u ponedjeljak razmatra izvještaj o BiH

preda_bh_parlamentarci

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta razmatraće u ponedjeljak, 30. januara, Nacrt izvještaja o Izvještaju Evropske komisije za BiH za 2016. godinu, izjavio je danas izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda.

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da je Dan Preda upoznao članove Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH da je na Nacrt izvještaja uloženo 288 amandmana i da je za 151 amandman postignut kompromis.

Preda je tokom sastanka sa predsjedavajućim Zajedničke komisije za evropske integracije Nikolom Lovrinovićem, te članovima tog tijela Nerminom Kapetanović, Aleksandrom Pandurević, LJiljanom Zovko, Zdenkom Džambas i Halidom Genjcem istakao da će Odbor za spoljne poslove nakon razmatranja Nacrt izvještaja sa usvojenim amandmanima proslijediti Evropskom parlamentu.

Dan Preda je naglasio da je, s obzirom na broj i suštinu amandmana uloženih na Nacrt izvještaja, cilj Evropskog parlamenta da se prvenstveno sprovedu socioekonomske reforme u BiH jer su one, kako je rekao, uslov da budu sprovedene i ostale reforme potrebne za ispunjavanje uslova za članstvo u EU.

Prema riječima izvjestioca Evropskog parlamenta, kada su u pitanju amandmani kojima se zadire u unutrašnja pitanja BiH, činjenica je da svaki poslanik Evropskog parlamenta ima pravo uložiti amandmane, ali će na kraju Evropski parlament procijeniti šta će stajati u Izvještaju Evropske komisije za BiH za 2016. godinu.

On je poručio da poslanici Evropskog parlamenta neće, niti žele rješavati unutrašnja pitanja u BiH, već je to isključivo stvar dogovora domaćih političkih aktera.

Kako bi se mnoge stvari riješile na što bolji mogući način kada je riječ o evropskom putu BiH, Dan Preda ističe da Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta što hitnije treba da usvoji poslovnik o radu.

“Potrebno je imati tijelo putem kojeg ćemo komunicirati, a ne da o problemima razgovaramo samo prilikom dolaska evropskih zvaničnika u BiH”, poručio je Preda.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović upoznao je izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH da je Parlamentarni odbor poslao članovima ovog tijela iz Evropskog parlamenta prijedloge poslovnika.

Lovrinović je izrazio je nadu da će poslovnik o radu Parlamentarnog odbora biti usvojen u što je moguće kraćem vremenu.

Članovi Zajedničke komisije upoznali su Predu sa stavovima o Nacrtu izvještaja i uloženim amandamanima, te izrazili nadu da će konačan Izvještaj doprinijeti rješavanju mnogih pitanja u BiH, kao i njenom ubrzanom putu ka članstvu u EU.