Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba PKK u zgradi EP-a isto je što i propagiranje ISIS-a

Omer Celik

Turski ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Omer Celik osudio je i neprihvatljivim ocijenio jučerašnje otvaranje izložbe fotografija terorističke organizacije PKK i njenog sirijskog ogranka PYD, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući kako je otvaranje izložbe koja propagira terorističku organizaciju u zgradi Evropskog parlamenta u suprotnosti sa osnovnom zadaćom te institucije da se bori protiv terorizma i za evropske vrijednosti, turski resorni ministar Celik je kazao da je ta izložba u suprotnosti i sa vrijednostima Evropske unije.

„Odobravanje izložbe PKK-PYD ni po čemu se ne razlikuje od vršenja propagande ISIS-a. Evropski parlament ne smije odobravati takve događaje koji propagiraju terorističke organizacije koje svirepo ubijaju nevine ljude. Očekujemo od Parlamenta da zauzme čvrst stav protiv pojava koje su suprotne vrijednostima Evropske unije“, poručio je Celik posredstvom društvenih mreža.

Jučer je u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu otvorena izložba fotografija na kojima su prikazani pripadnici terorističke organizacije PKK i njenog sirijskog ogranka PYD, uključujući i postere vođe tog terorističkog pokreta Abdullaha Ocalana.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih organizacija u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji, ali većina članica EU ne čini skoro ništa kako bi spriječila aktivnosti terorista PKK.