Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oettinger: EU treba udvostručiti obećanu pomoć Turskoj za izbjeglice

Guenther Oettinger

Evropska unija trebala bi više nego udvostručiti finansijsku pomoć koju je već obećala Turskoj kako bi joj pomogla da zadrži milione sirijskih izbjeglica na svom tlu, navode novine u subotu riječi njemačkog komesara za evropska pitanja Guenthera Oettingera.

Evropska komisija objavila je u petak da će isplatiti prvu tranšu pomoći Turskoj u vrijednosti tri milijarde eura da bi zadovoljila potrebe oko 2,5 miliona izbjeglica na njenom tlu.

– Evropa bi također trebala stvoriti mogućnost za pružanje finansijske pomoći Turskoj i za 2017. godinu – izjavio je Oettinger za njemački magazin Der Spiegel.

– Uzimajući u obzir troškove usluga koje Turska pruža za smještaj i brigu o izbjeglicama, račun bi lako mogo porasti na šest do sedam milijardi eura godišnje – izjavio je Oettinger, visoki zvaničnik stranke desnog centra kancelarke Angele Merkel, Kršćansko demokratske unije (CDU).

Austrijski kancelar Werner Faymann predložio je novi fond EU za finansiranje dodatnih troškova u vezi s migrantima.

– U migrantskoj krizi potrebno nam je zajedničko evropsko rješenje – izjavio je Faymann za njemački magazin.

– Stoga predlažem fond u koji bi trebale uplaćivati sve države članice EU, nešto slično programu pomoći posrnulim ekonomijama. Novac bi se trebao koristiti za pokrivanje troškova tražilaca azila – kazao je.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji je u petak održao razgovore s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, predsjedavat će vanrednim samitom EU i Turske u ponedjeljak, radi jačanja saradnje na suzbijanju priliva migranata u Evropu, prenosi agencija Reuters.