Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orban: Čelnici EU rade protiv vlastitih građana

Viktor-Orban-

Čelnici Evropske unije rade protiv vlastitih građana u bavljenju migrantskom krizom i moraju preispitati vlastitu politiku, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban za nacionalnu radio stanicu Kossuth.

Orban je reagirao na, kako ju je nazvao, politiku čelnika EU da prihvataju tražioce azila uprkos protestima građana.

Orban je također pozvao evropske čelnike da preispitaju svoju vanjsku politiku. Naglasio je da je u posljednjim godinama Evropa intervenirala u tri zemlje – Iraku, Siriji i Libiji – i da su sve tri intervencije propale, rezultirajući haosom i milionima izbjeglica.

On je nazvao taj “izvoz demokratije” ludošću i ukazao je na činjenicu da je pokušaj uvođenja evropskih koncepata i metoda kako bi se poboljšala kultura i civilizacija naroda koji razmišljaju drugačije propao.

– Haos na Bliskom istoku i njegove bolne posljedice pokazali su da se demokratija ne može izvoziti, niti oružjem niti mirnim sredstvima – izjavio je Orban.

Svim narodima mora se omogućiti da izgrade vlastite političko-ekonomske sisteme, istovrememno čuvajući vlastitu kulturu, dodao je.

Kada je riječ o Libiji, kazao je, Evropa ima dvije alternative. Jedna je puna podrška libijskoj vladi i omogućavanje da se naoruža. Druga je dobiti međunarodni mandat za evropske oružane snage koje će se iskrcati u Libiji i uspostaviti izbjegličke logore u zemlji kako bi se migranti spriječili da ulaze u Evropu, prenosi Xinhua.