Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orban: Ukloniti izbjeglice iz EU i tako riješiti krizu

viktor orban

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Beču kako se izbjeglička kriza može riješiti na način da se izbjeglice uklone iz Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Orban je govorio na konferenciji za novinare danas u austrijskoj prijestolnici Beču gdje je održan Samit o izbjeglicama pod nazivom “Migracije preko balkanske rute”, kojem su prisustvovali lideri 11 zemalja.

Mađarski premijer tom prilikom je kazao kako bi izbjeglička kriza mogla biti riješena na način da se izbjeglice uklone iz EU-a.

“Njemačka i Austrija su trenutno u teškom stanju, jer u ovim zemljama se nalazi više od milion ilegalnih migranata. Ja ne vjerujem da se ovaj problem može riješiti tako što će se izbjeglice raspodijeliti po drugim zemljama. Umjesto toga, potrebno je uložiti više napora da se ovi ljudi uklone iz EU-a”, rekao je Orban.

On je također kazao da Unija, u slučaju da se ne implementira Sporazum o izbjeglicama između EU-a i Turske, treba pronaći novu odbrambenu liniju.

Dodao je kako Njemačka nije izmijenila politiku obavezne kvote po pitanju izbjeglica, te kazao:

“Njemačka još uvijek vjeruje da je kvota logična. Ni Mađarska nije promijenila svoj stav. Granice se moraju štititi, a podignuta žica pojačati. Mađarska će za nekoliko sedmica biti u stanju da na granici fizički spriječi prelazak i do deset hiljada izbjeglica”, rekao je Orban.