Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OSCE: Unaprijeđenje znanja o borbi protiv ekstremizma i radikalizma

osce22

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizira multisektoralne radionice o ulozi aktera na lokalnom nivou u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Radionice će okupiti predstavnike općina, organizacija civilnog društva, obrazovnih institucija, centara za socijalnu zaštitu, domova zdravlja, policije, vjerskih zajednica i kazneno-popravnih ustanova.

Radionice će se održati 30. i 31. novembra u Cazinu, 31. oktobra i 1. novembra u Bihaću, 6. i 7. novembra u Brčkom, 13. i 14. novembra u Tuzli, te u Zenici 7. i 8. decembra.

Cilj ovih radionica jes unapređenje znanja lokalnih aktera o borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije kroz razmjenu najboljih primjera iz prakse, diskusije i pojašnjenja sigurnosnih pitanja, te kreiranja aktivnosti za konkretne regije.

Pored toga, planovi aktivnosti će biti podržani kroz programe Misije u oblasti sigurnosne saradnje, ljudskih prava, demokratskog upravljanja, obrazovanja i vladavine prava.

– BiH je ostvarila značajan napredak u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma u zadnjih nekoliko godina. Moramo održavati diskusiju o ovom globalnom pitanju i osigurati nastavak razmjene iskustava među različitim akterima na lokalnom nivou -izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton.

Kako je iz OSCE-a najavljeno, ova aktivnost će doprinijeti i kampanji OSCE-a pod nazivom ‘Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma’ (#UnitedCVE).