Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oštra reakcija na izmjene zakona o nadzoru javnih emitera u Poljskoj

Guenther Oettinger

Evropski povjerenik za digitalnu ekonomiju Guenther Oettinger je oštro kritikovao vlasti Poljske zbog nedavne odluke parlamenta te zemlje o nadzoru javnih medija, što je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima Evropske unije.

Oettinger je za njemački list “Frankfurter Allgemeine Zeintung” istakao da je posve opravdano da se aktivira mehanizma za zaštitu pravne države.

Poljski parlament je u oba doma u srijedu izglasao zakon po kojem prestaje mandat aktuelnim članovima upravnih i nadzornih odbora javnog radija i televizije. Aktuelna konzervativna vlada će imati jak nadzor nad javnim emiterima.

Isti izvor javlja da je čelnik Evropske komisije Jean-Claude Juncker već uvrstio to pitanje na dnevni red sjednice Komisije, koja je na rasporedu 13. januara. Eventualne sankcije mogu čak oduzeti i pravo glasa Poljske u Evropskom vijeću.

Donošenje sporne odluke u Poljskoj naišlo je na oštre reakcije u međunarodnoj javnosti, a nekoliko direktora javnih medija u Poljskoj je podnijelo ostavke. Iz Evropske komisije je od Varšave zatraženo obrazloženje.