Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Oštra reakcija na izmjene zakona o nadzoru javnih emitera u Poljskoj

03/01/2016

Evropski povjerenik za digitalnu ekonomiju Guenther Oettinger je oštro kritikovao vlasti Poljske zbog nedavne odluke parlamenta te zemlje o nadzoru javnih medija, što je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima Evropske unije.

Oettinger je za njemački list “Frankfurter Allgemeine Zeintung” istakao da je posve opravdano da se aktivira mehanizma za zaštitu pravne države.

Poljski parlament je u oba doma u srijedu izglasao zakon po kojem prestaje mandat aktuelnim članovima upravnih i nadzornih odbora javnog radija i televizije. Aktuelna konzervativna vlada će imati jak nadzor nad javnim emiterima.

Isti izvor javlja da je čelnik Evropske komisije Jean-Claude Juncker već uvrstio to pitanje na dnevni red sjednice Komisije, koja je na rasporedu 13. januara. Eventualne sankcije mogu čak oduzeti i pravo glasa Poljske u Evropskom vijeću.

Donošenje sporne odluke u Poljskoj naišlo je na oštre reakcije u međunarodnoj javnosti, a nekoliko direktora javnih medija u Poljskoj je podnijelo ostavke. Iz Evropske komisije je od Varšave zatraženo obrazloženje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.