Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU Infoteka: 30 naslova dostupno studentima i istraživačima

FNA_47781

Akademski djelatnici, istraživači, studenti, organizacije civilnog društva, novinari, stručnjaci i ostali moći će koristiti 30 knjiga u danas otvorenoj EU Infoteci, a radi se o knjigama koje nisu dostupne u drugim javnim bibliotekama u Bosni i Hercegovini niti se mogu čitati u on-line verziji.

Službenik za odnose s javnošću EU Info Centra Saša Kulukčija, prezentirajući ovu jedinstvenu biblioteku, pojasnio je da se radi o specijaliziranoj biblioteci koja sadrži knjige koje se tiču Evropske unije i različitih zanimanja i područja EU poput prava, ekonomije, međunarodnih odnosa ili sigurnosne politike.

– Sve knjige su na engleskom jeziku i radi se o knjigama koje su tek objavljene. Fond je osmišljen s profesorima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu koji su predložili knjige koje su potrebne studentima i koje bi mogle pomoći u daljnjim istraživanjima – istaknuo je.

Izrazio je nadu da će fond biti uskoro i proširen, posebno naglašavajući da su knjige stručne i trebale bi biti od pomoći svima koji istražuju o EU, a svi mogu provjeriti koje su to knjige dostupne na web stranici euinfo.ba gdje je on-line katalog koji se pretražuje po imenu autora, nazivu knjige ili području zanimanja.

Prezentaciji nove EU Infoteke prisustvovali su studenti, a šef sekcije za politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji EU u BiH Jan Snaidauf kazao je da su upravo oni budućnost zemlje ističući da je jedan od prioriteta Evropske komisije podrška obrazovanju te EU nudi tri programa koji omogućavaju studiranje i akademsko usavršavanje u zemljama EU.

– Ovo su knjige koje su potrebne studentima i koje je moguće koristiti tokom studija kako bi postali stručnjaci kada su u pitanju EU, ali i budući lideri zemlje – smatra Snaidauf, izražavajući nadu da će svi zainteresirani vidjeti EU Infoteku kao resurs za učenje i izučavanje o EU.

Zaključio je i da je podrška visokom obrazovanju nije sama sebi svrha, cilj je pomoći izgradnji društva koje može značajno doprinijeti EU integracijama BiH, a time pomoći u jačanju vlada u smislu dijaloga  predstavnika vlada i akademske zajednice.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Nedžma Džananović naglasila je da na ovom univerzitetu od 2000. godine postoje programi koji se tiču EU integracija, a sada je tu niz interdisciplinarnih programa, ali sve dosad nisu mogli nabaviti knjige koje su važne za istraživanja.

EU Infoteka za građane će biti otvorena svakog radnog dana od 09.30 do 17.30 u EU Info Centru smještenom u zgradi Delegacije EU u BiH, a knjige je moguće pozajmiti na  sedam dana.