Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Očekuju da Hrvatska nastavi podržavati evropski put BiH

predstavnicki dom parlament psbih (15)

Bosanskohercegovački parlamentarci izrazili su danas očekivanje da će Republika Hrvatska nastaviti podržavati evropski put Bosne i Hercegovine nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su zakazani za nedjelju, 11. septembra.

Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) koja je i članica parlamentarne Grupe za susjedne zemlje izrazila je očekivanje da će HDZBiH imati svoja tri predstavnika u Hrvatskom saboru.

Također, očekuje pobjedu HDZ-a Hrvatska, a u izjavi za Fenu izrazila je nadu da će raditi na prioritetima koje je ova stranka isticala tokom predizborne kampanje, ali i da će u vrhu prioriteta biti izgradnja BiH kao države jednakopravnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Smatra da će se nova vlast u Hrvatskoj nastaviti podržavati evropski put BiH, jer je Krišto mišljenja da Hrvatska kao članica Evropske unije želi sigurnog i prosperitetnog susjeda zbog čega izražava nadu da će se u budućnosti nastaviti razvijati politička, ekonomska i sigurnosna saradnju što je u interesu obiju država.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PSBiH i član Parlamentarne komisije za vanjske poslove Senad Šepić očekuje iz Hrvatske jasan glas prema BiH kao prema ravnopravnom susjedu s kojim žele graditi evropsku perspektivu.

Stoga smatra da bi se vlasti u Hrvatskoj nakon izbora trebale jasnije okrenuti i podržati evropsku perspektivu i to tako da budu istinski zagovarači bh. evropskog puta u smislu da na konstruktivan način pomognu u rješenju problema na koje BiH nailazi na tom putu.

– Jedini bh. put je brže i jače priključivanje Evropskoj uniji i u tom smislu naši susjedi trebaju dati svoj doprinos – kazao je Šepić u izjavi za Fenu.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu PSBiH i također član Komisije za vanjske poslove Mirsad Đonlagić je uvjeren da će hrvatski narod izabrati ono što je najbolje za Hrvatsku i vjeruje da će oni koji budu izabrani doprinijeti stabilizaciji prilika u regionu što bi bilo od velike pomoći BiH.

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić (Srpska demokratska stranka – SDS) i član Zajedničke komisije za evropske integracije izrazio je nadu da nova vlast u Hrvatskoj neće voditi politiku zatvaranja evropskog puta za BiH, ali i da se neće voditi politika kakva se čula od pojedinih hrvatskih političara u tamošnjoj predizbornoj kampanji.

Ocjenjujući da odnosi dviju zemalja nisu dobri, izrazio je nadu da će se oni nakon izbora promijeniti nabolje te da Hrvatska neće iskoristiti poziciju članice Evropske unije tako da u neravnopravan položaj dovede bh. privredu.

Ovo će biti deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja nezavisnosti. Birat će se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će izabrati hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.