Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlamentarni forum pozdravio odluku o podnošenju aplikacije BiH za članstvo u EU

zgrada-delegacijaEU

Učesnici šeste zajedničke sjednice Parlamentarnog foruma za evropske integracije Bosne i Hercegovine održane danas u Banjaluci pozdravili odluku Predsjedništva BiH za skoro podnošenje aplikacije za članstvo u EU, 15. februara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Izrazili smo zadovoljstvo potpisanim konceptom mehanizma saradnje paralamenta u BiH na poslovima vezanim za proces integracija u EU, te podržavamo aktivnosti svih izvršnih struktura vlasti u BiH na sprovođenju akcionih planova za realizaciju reformske agende. Istakli smo ponovo važnost korištenja sredstva u okviru instrumenata predpristupne pomoći takozvane IPA 2 fondova Evropske unije jer se radi o značajnim sredstvima”, rekao je Branislav Borenović predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a.

Objasnio je da je pretpostavka da će preko milijardu eura biti na raspolaganju BiH u narednom petogodišnjem periodu i da to treba shvatiti kao važno i neophodno za razvoj svih sredina u BiH.

Članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju i Komisije za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Brčko distrikta BiH, Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, te predsjedavajućih skupština kantona FBiH pozdravili su i uspostavljanje parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

“Ovo je najbolji pokazatelj da će koordinacijski mehanizam sigurno zaživjeti. Parlamentarni forum u BiH je u ovom trenutku formalizirano tijelo. Ovim dokazujemo da koordinacijski mehanizam nije političko nego tehničko pitanje i da se na taj način može funkcionirati”, Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naglasila je da iako svi imaju različita stajališta postoji kompromis i da postoje pitanja oko kojih svi ključni ljudi u BiH imaju jedinstven stav, ako ne – mogu do njega brzo doći.

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH istakao je da su sva tijela koja trenutno postoje u BiH zadužena za koordinaciju na raznim nivoima neophodna, jer bez njih je nemoguće završiti posao, iako to s obzirom na njihov broj javnosti djeluje zbunjujuće.

“Sva tijela imaju svoja ovlaštenja, ne može niko nikome oduzeti ovlaštenja bez obzira na koordinacijski mehanizam. Za Evropsku komisiju je potreban jedan glas, stav tijela i prikaz stanja u određenoj oblasti i na osnovu toga dobit ćemo preporuke i zahtjeve što učiniti u određenoj oblasti”, kazao je Lovrinović.

Prema njegovim riječima podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU je korak koji se mora učiniti, jer se njime izražava namjera da BiH želi članstvo u ovoj uniji, a očekuje da će aplikacija biti prihvaćena.

Borenović, Bradara i Lovrinović složili su se da je podnošenje aplikacije početak dugog puta koji slijedi BiH, obzirom da će biti potrebno odgovoriti na hiljadu pitanja koja će se naći pred BiH.

Borenović i Bradara, komentarišući najnovija dešavanja kada je u pitanju hapšenje Fahrudina Radončića, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izrazili su očekivanje da to neće uticati da funkcionisanje vlasti u BiH.