Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlametnarni forum podržao evropski put BiH

bih-eu34

Članovi Kolegija Parlamentarnog foruma za evropske integracije su nakon današnje sjednice održane u Sarajevu u zajedničkoj izjavi naveli da izražavaju snažnu podršku Berlinskom procesu koji je ojačao perspektivu zemalja zapadnog Balkana te da su saglasni da je taj proces dao nove impulse za privredni i državnopravni napredak, jačanje regionalne i prekogranične saradnje, međusobno poštivanje i dobrosusjedske odnose.

Riječ je o članovima tog Kolegija – predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, predsjedavajući Komisije za evroske integracije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a Borislav Borenović i predsjedavajući Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko Distrikta BiH Srđan Blažić.

Kolegij također zahvaljuje Evropskoj uniji na novom, obnovljenom pristupu prema BiH koji je kreiran s ciljem da pokrene proces integracije nakon prekida zastoja, što je omogućilo da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu 1. juna 2015. godine kada je počelo novo poglavlje približavanja EU.

Svjesni su neophodnosti i značaja intenziviranja saradnje između komisija i odbora za evropske integracije PSBiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS-a, Skupštine Distrikta Brčko i kantona u FBiH te izražavaju zadovoljstvo ponovnim aktiviranjem Parlamentarnog foruma.

Također naglašavaju spremnost da odgovore svim obavezama koje stoje pred parlamentarnim tijelima za evropske integracije, a proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stavljajući na prvo mjesto proces usklađivanja zakonodavstva BiH sa zakonodavstvima EU.

Podvlače da su opredijeljeni za članstvo u Evropskoj uniji, pozdravljajući Reformsku agendu za BiH i Akcioni plan.

Predsjedavajući Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić istakao je na današnjoj pres-konferenciji da je Vlada FBiH u 51 mjeri skoncentrisala operativne aktivnosti u vezi provođenja Reformske agende, a koje se tiču donošenja zakona i odluka u raznim oblastima, što predstavlja dinamičan plan predviđen za nekoliko godina.

– Dio mjera smo već uradili, solidan dio je definisan za 2015. godinu, ali težište aktivnosti je u prvoj polovini 2016. godine – pojasnio je.

Očekuje da će na nivou FBiH opozicija i pozicija djelovati sinergijski na putu ka EU te da ni jedan reformski proces ne bi trebao imati zastoj.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a Borislav Borenović kazao je da BiH treba Evropsku uniju da bi se uspostavila određena pravila i standardi koji se trebaju dostići, a nisu jednostavni.

Dodao je da svaki od parlamenata u BiH ima obavezu da uskladi svoje zakonodavstvo te stvori preduslove za zdravo društvo.

Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH bila je danas domaćin 5. sastanku Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH. Pored članova Kolegija, sjednici su, između ostalih, prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te specijalni predstavnik Evropske unije za BiH i šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.