Partneri s Istoka nisu pozvani na samit u Rigi

Eastern Partnership Summit in Riga, Latvia

EU nije spremna da pozove u svoje članstvo partnere sa istoka, uključujući Ukrajinu, navodi se u nacrtu rezolucije sa smita EU u Rigi.

U nacrtu rezolucije navodi se da će vjerovatno biti odgođeno uvođenje bezviznog režima za građane Ukrajine.

NJemački kancelar Angela Merkel upozorila je uoči sastanka lidere Unije da ne daju lažna obećanja, prenijela je televizija Russia Today.

Članovi evropskog bloka okupili su se na dvodnevnom samitu u Letoniji da bi razgovarali o članstvu istočnoevropskih zemalja u EU.

Lideri razmatraju potencijalno članstvo Jermenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine, kao i razvoj programa Istočno partnerstvo.

“EU i njeni suvereni partneri odlučuju o tome na koji način razvijaju svoje odnose”, navodi se u tekstu koji je procurio u medije.

Predsjednik Evropskog savjeta Doland Tusk kritikovao je na samitu politiku Rusije prema bivšim sovjetskim susjedima, ali je naglasio da partnerstvo Unije sa ovim zemljama nije usmjereno protiv Moskve, prenio je BBC.

Očekuje se da će Unija na samitu usvojiti odluku o isplati 1,8 milijardi eura pomoći Ukrajini iz ranije odobrenog paketa od 3,4 milijardi eura.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u Rigi da očekuje “uspone i padove” u pregovorima o reformisanju EU, ali je naglasio da je odlučan da Britancima omogući da se na referendumu do kraja 2017. godine izjasne o reformisanoj evropskoj zajednici.