Partnerstvo poslaničkih grupa kumovalo pobjedi Tajanija

Antonio Tajani

Novi predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani iz Evropske narodne partije (EPP) izabran je na ovo mjesto zahvaljujući partnerstvu njegove poslaničke grupe, Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE).

Tajani je pobijedio u četvrtoj i odlučujućoj rundi glasanja u neuobičajeno konkurentnom izboru novog predsjednika.

Evropski portal “Politico” navodi da izbor Tajanija ukazuje na to kako “zakulisni” dogovori utiču na ishod glasanja i oblikovanje rukovođenja Evropskim parlamentom.

Tajanijevom pobjedom EPP sada kontroliše rukovodstvo tri institucije EU – Evropski parlament, Evropsku komisiju i Evropski savjet i predstavlja veliki poraz za nekada dominantne Socijaldemokrate, koji gube uticaj širom Evrope.

Tajani je na kraju pobjedu odnio sa 351 glasom “za”, daleko ispred Giannija Pittelle, lidera Napredne alijanse socijalista i demokrata, koji je dobio 282 glasa.

“Politico” ističe da je Tajaniju, koji je dugogodišnji saradnik bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija, pobjeda obezbijeđena nakon 11-satnog dogovora postignutog između lidera EPP Manfreda Webera i bivšeg belgijskog premijera Guya Verhofstadta, koji je na čelu ALDE i povukao je svoju kandidaturu za predsjednika Evropskog parlamenta u korist italijanskog poslanika.

Međutim, Tajanijeva pobjeda zagarantovana je tek nakon što ga je podržala i poslanička grupa Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).