Pejanović: U reforme za EU integracije uključiti i ustavnu reformu

mirko-pejanovic

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Mirko Pejanović u intervjuu za podgorički Monitor, upitan da li je 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma to najbolji okvir za funkcioniranje BiH, izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum najbolji okvir za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini, te da je njime zaustavljen rat i započelo vrijeme mira u BiH.

– Imajmo u vidu da mir nije sve, ali bez mira sve je ništa. U ratu se sve ruši u miru se sve gradi. Građani Bosne i Hercegovine su, nakon troipogodišnjeg stradanja, osjetili blagodeti mira. Žive u miru i grade svoju bolju budućnost u okviru istorijskog projekta Integracije države Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO – rekao je Pejanović.

Naveo je da teškoće u razvoju države BiH proističu iz nefunkcionalnog političko-ustavnog ustrojstva države BiH što je utemeljeno dejtonskim ustavom, te da dominacija etničkog principa u ustrojstvu države i ispoljavanju političkih interesa često usporava rad institucija države BiH, posebno rad Parlamentarne skupštine.

– Zato je nužno u okviru projekta integracije BiH u EU izvesti reforme, uključujući i ustavnu reformu. Time bi bio dograđen duh Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je izgradnja institucija države BiH do njene samoodrživosti unutar Evropske unije – istakao je Pejanović dodajući da dejtonski ustav odavno zavrjeđuje reformu.

Podsjetio je da pokušaj promjene Ustava BiH u aprilu 2006. nije uspio u Parlamentarnoj skupštini, kada paket promjena, poznat kao Aprilski paket, nije dobio podršku od Stranke za BiH kao jedne od vladajućih stranaka u tom vremenu.

– Novi pokušaj promjene Ustava BiH bio je bezuspješan i u butmirskom procesu 2009. Promjena Ustava BiH nema konsenzus vladajućih parlamentarnih stranaka. Do takvog konsenzusa će se čekati sve dok BiH ne uđe u pregovore za članstvo u Evropsku uniju. Tada će se morati ustrojiti evropska klauzula što su činile sve zemlje koje su postajale članice EU. Međutim, ustavne promjene će realno uslijediti onda kad dobiju geopolitičku osnovu, kroz pritisak međunarodne zajednice i EU – smatra Pejanović.

Govoreći o terorističkom napadu na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, Pejanović je kazao da je to posljedica globalnog djelovanja radikalnih terorističkih snaga u Evropi i Bosni i Hercegovini.

– BiH je zbog svoje višeetničke i viševjerske, kao i strukture nasljeđa rata, izložena dodatno sigurnosnim prijetnjama. Svi nivoi vlasti moraju izvući pouku i uvesti nove zakonske okvire i institucionalnu organizaciju u preveniranju terorističkih akcija na prostoru BiH. Sve ukazuje na potrebu reforme policijskih snaga, a možda i na formiranje posebne uprave na nivou države za borbu protiv terorizma – kazao je Pejanović.

Komentirajući medijske navode da u BiH jača vehabijski pokret koji niko ne kontrolira, Pejanović je rekao da su pripadnici vehabijskog pokreta prisutni u Bosni i Hercegovini i da oni po mnogim mišljenjima, pod pretpostavkom radikalizacije, mogu postati sigurnosna opasnost za život građana.

– Vlasti i sigurnosne službe nemaju punu kontrolu nad vehabijskim skupinama. Ta kontrola se mora podići na viši nivo. I cijelo društvo mora djelovati na integraciji pripadnika vehabijskog pokreta u život lokalnih zajednica. Veoma je značajno nastojanje reisa Islamske zajednice, gospodina Kavazovića, da se sačuvaju tradicionalne vrijednosti islama u Bosni i Hercegovini a to su mir, tolerancija i suživot sa omšijama hrišćanima – izjavio je, između ostalog, Pejanović za Monitor.