Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš: Članstvo u EU i NATO-u naše strategijsko opredjeljenje

pendes

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš istaknula je u razgovoru za Fenu da su Ministarstvo odbrane (MO) i Oružane snage BiH (OSBiH) uspješno realizirali planirane aktivnosti za 2016. godinu, orijentirane ka približavanju BiH evroatlantskim integracijama.

Ističe da je u sklopu napora na tom planu nedavno usvojen dokument „Pregled odbrane“, dodajući da je strategijsko opredjeljenje – članstvo BiH u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

– Ono čime se posebno možemo pohvaliti jeste izrada dokumenta „Pregled obrane“. Predsjedništvu BiH je prije isteka zadanog roka, 22. novembra dostavljen usuglašen prijedlog tog dokumenta, a usvojen je u Predsjedništvu BiH dva dana nakon toga – precizira Pendeš u razgovoru povodom Dana OSBiH, 1. decembra i jedanaeste godišnjice njihovog ustroja.

U skladu s novousvojenim strateškim dokumentom, broj pripadnika OSBiH je smanjen s 10.000 na 9.200 pripadnika, a broj perspektivnih vojnih lokacija, umjesto dosadašnje 63 na 57.

– Sastavni dio ovog dokumenta je „Plan razvoja i modernizacije OSBiH“. Kroz ovaj dokument su iskazana potrebna financijska sredstva neophodna za modernizaciju OSBiH. Ovaj dokument je za nas veoma važan, jer će definirati razvoj OSBiH u narednih deset godina, a veliku vrijednost ima jer smo usuglašavanjem Pregleda obrane i usvajanjem dokumenta u Predsjedništvu pokazali visoki stupanj funkcionalnosti i kredibilnosti kod domaćih i međunarodnih partnera, o čemu svjedoči i priopćenje NATO-stožera u Sarajevu u kojemu je pozdravljeno konačno usvajanje tog dokumenta – pojašnjava ministrica odbrane BiH.

Govoreći o prioritetima u radu odbrambenih struktura BiH koji su obilježili 2016. godinu, ministrica Pendeš ističe da su MOBiH i OSBiH sve zakonom propisane zadaće uspješno realizirali, uključujući i aktivnosti iz domena civilno-vojne suradnje, pri čemu je u značajnoj mjeri unaprijeđen angažman u ovoj oblasti, s naglaskom na pružanje pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće.

– U proteklom periodu realizirane su značajne aktivnosti pomoći civilnim strukturama vlasti na teritoriji BiH kroz aktivnosti humanitarnog deminiranja, potpore zračnih snaga OSBiH, podršku ceremonijalnim i svečanim aktivnostima institucija vlasti, ali i kroz veliki broj inženjeriskih radova u kojima su OSBiH izgradile značajan broj infrastrukturnih projekata na području cijele BiH, na korist lokalnoj zajednici – navodi mininistrica odbrane BiH.

Po njenim riječima, u 2016. napravljen je značajan napredak u realizaciji Plana nabavki, te postignut visoki stupanj realizacije ugovora za materijalna sredstva i usluge koji su od značaja za funkcioniranje i operativnost OSBiH, kao što su, primjerice, prehrambeni artikli za potrebe OSBiH.

Usto, putem postojećih mehanizama suradnje, MO i OSBiH su i ove godine uspješno realizirali planirane aktivnosti u pravcu približavanja evroatlantskim integracijama.

– Bili smo domaćin nekoliko međunarodnih događaja – Sastanka ministara obrane inicijative “Obrambena suradnja u središnjoj Europi“ gdje je sudjelovalo sedam ministara, 22. konferencije Međunarodne asocijacije središta za mirovne operacije“, na kojoj je sudjelovalo oko 300 sudionika iz 56 zemalja, Vježbe „Regex 16“, gdje smo ugostili više od 1.000 stranih vojnika iz više od deset zemalja – navodi Pendeš, podsjećajući da su pripadnici OSBiH sudjelovali i u zajedničkim obukama, seminarima i vježbama i na taj način izgrađivali vlastite sposobnosti u skladu sa standardima NATO-a.

Komentirajući upit u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o odbrani BiH te u vezi s tim različitim interpretacijama u javnosti, ministrica odbrane BiH navodi da je zbog novih sigurnosnih prijetnji pokrenuta aktivnost na ažuriranju postojeće legislative u odbrambenom sektoru.

– Nije riječ niti o osnivanju nove agencije, ni o nadležnostima vojno-obavještajnog roda u praćenju civila, niti o proširenju ove nadležnosti izvan vojarni, ni o oduzimanju nadležnosti drugim sigurnosnim agencijama. Naš cilj je poboljšati obavještajno-sigurnosni sustav u pogledu organizacije, efikasnosti i sposobnosti u vršenju misija i zadataka obavještajno-sigurnosne potpore u sustavu obrane, a posebno s aspekta prevencije i suprotstavljanja suvremenim sigurnosnim izazovima, prijetnjama i rizicima – precizira.

Na upit u vezi s aktivacijom MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u) i pitanjem uknjižbe vojne imovine i obaveza na tom planu, odgovara da su nastavljene aktivnosti, započete prije više od godinu i po u vezi s knjiženjem perspektivnih vojnih lokacija kao preduvjeta za aktiviranje MAP-a.

Do sada su, naglašava, uknjižene 24 lokacije na BiH, a 18 je u procesu uknjižbe, te se očekuje i knjiženje lokacije u Han-Pijesku kao prve uknjižene u RS-u.

U suradnji s NATO-stožerom u Sarajevu, MOBiH nastavlja provođenje veoma kompleksnih pravnih i tehničkih pitanja za pripremu preostalih vojnih lokacija za postupak knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine.

– Nadam se da će ove aktivnosti, zajedno s uspješnom izradom dokumenta „Pregled obrane“ doprinijeti skorom aktiviranju MAP-a i potvrditi naše snažno opredjeljenje za integracijama u Europsku uniju i NATO – kategorična je ministrica Pendeš.

U osvrtu na ključne aktivnosti na planu uništavanja viškova naoružanja, te prioritete u procesu deminiranja, navodi da je kontinuiranim procesom rješavanja viškova streljiva i minsko- eksplozivnih sredstava (SiMES) povećan stupanj sigurnosti pripadnika OSBiH i stanovništva, te pokazano da su BiH, odnosno MO i OSBiH kredibilan partner međunarodnoj zajednici.

Nadalje, pojašnjva da se u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH viškovi rješavaju na tri načina – uništavanjem, doniranjem i prodajom, te da je u ovoj godini povećan stupanj rješavanja viškova SiMES-a.

– Preostala količina viška SiMES-a je oko 11.000 tona, a naoružanja oko 40.000 komada. Uz pomoć partnera iz međunarodne zajednice poseban uspjeh u rješavanju postižemo projektom EXPLODE, a projektom SECAP povećavamo stupanj sigurnosti skladištenja viškova. Također, prvi put smo ove godine pokrenuli projekt demilitarizacije streljiva punjenog bijelim fosforom, te smo, istodobno, prvi put pokrenuli i prodaju sekundarnih sirovina, nastalih u procesu demilitarizacije i termičke obrade SiMES-a – naglašava Pendeš.

Dodaje da, kada se radi o angažmanu pripadnika OSBiH na deminiranju, s ponosom može kazati da doprinos OSBiH u ukupnom procesu deminiranja u BiH nije zanemariv.

U tom kontekstu ističe da u dosadašnjim izvođenjima protuminskih aktivnosti, OSBiH nisu imale deminerskih nesreća i incidenata što potvrđuje njihovu stručnost i osposobljenost, te da su zemljište koje deminiraju pripadnici OSBiH, prema dosadašnjim iskustvima, krajnji korisnici koristili bez ikakvih problema.

Kada se radi o prioritetima u pogledu kadrovske popune, opremanja i modernizacije sastava OSBiH, ministrica odbrane BiH smatra da je upravljanje personalom, karijerom i zanavljanjem kadra OSBiH važan segmet rada MO i OSBiH.

Napominje da postotak popune i dalje ostaje limitiran usvajanjem proračuna institucija BiH za 2016. godinu, kojim je ograničeno financiranje broja pripadnika OSBiH i MOBiH na 10.012, te da je u odnosu na ovaj broj trenutna popuna 97 posto.

– Uspostavljeni sustav regrutiranja je stabilan, prvenstveno vojničkim kadrom i u mogućnosti smo da u narednom razdoblju istom dinamikom osiguramo adekvatnu popunu. Internim oglasom i po preporuci zapovjednika ove godine je započeo proces popune i podmlađivanja dočasničkog kadra, prijamom na obuku 57 kandidata. U suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-stožerom u Sarajevu od 2013. godine realiziramo proces prijama mladih lidera. Do sada su ovakvom metodom primljena 43 časnika, a na obuci se trenutno nalazi 31 kandidat. U toku je proces izbora kandidata po četvrtom raspisanom natječaju – pojašnjava ministrica Pendeš.

U kontekstu sudjelovanja pripadnika OSBiH u mirovnim misijama i međunarodnim vježbama, naglašava da su OSBiH postale prepoznatljiv faktor izgradnje mira u svijetu, što je pozitivno ocijenjeno od partnera u NATO-u.

– Trenutno sudjeluju u mirovnim operacijama u Afganistanu, koja je NATO vođena operacija i u UN-operacijama u Maliju i Kongu. U ovome trenutku imamo 62 pripadnika u mirovnim operacijama, a izaslanstvo MO i OSBiH koje se nedavno vratilo iz posjeta IR Afganistan potvrdilo je visoi stupanj sposobnosti naših pripadnika u mirovnim operacijama čime, kao zemlja koja je ne tako davno bila konzument međunarodne pomoći smo postali zemlja koja svojim djelovanjem radi na jačanju mira i stabilnosti u kriznim područjima – podsjeća Pendeš.

Istodobno, otkriva da MOBiH planira povećati opseg sudjelovanja pripadnika OSBiH u operacijama potpore miru dodatnim angažiranjem postrojbe EOD sastava od 16 pripadnika u Multidimenzioniranoj integriranoj misiji UN-a u Republici Mali, 10 pripadnika vojne policije u Afganistanu u misiji „Odlučna potpora“ i jednog tima za obuku u Srednjoafričkoj Republici, sa snagama EU, a u skladu sa Sporazumom koji je uime BiH potpisala s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini prošle godine u vezi sa saradnjom sa snagama EU u kriznim situacijama.

U vezi s planskim aktivnostima za narednu godinu, kaže da su to – nastavak rješavanja viškova naoružanja i SiMES-a, aktivnosti na civilno-vojnoj suradnji i pomoći institucijama vlasti u BiH, te nastavak sudjelovanja u operacijama potpore miru, kao i unapređenje međunarodne, regionalne i bilateralne suradnje, uključujući obuku i zanavljanje personala.

– Naše strategijsko opredjeljenje je članstvo u europskim i euroatlantskim integracijama, te s time u vezi očekuje nas nastavak knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, ispunjavanje partnerskih ciljeva, kao i realizacija utvrđenih planova implementacije dokumenata „Pregled obrane“ i „Dugoročni plan modernizacije OSBiH 2015-2025“- poručila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš u razgovoru za Fenu.