Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petir: Optužnica protiv bivših zapovjednika HVO-a političkog karaktera

marijana petir

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila je zabrinutost zbog optužnice koju je danas podiglo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine protiv devetorice bivših zapovjednika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog ratnih zločina nad zarobljenim Srbima s područja Orašja.

“Teško se oduprijeti dojmu da je optužnica političkog karaktera s obzirom da su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, a optužnice su podignute samo protiv Hrvata”, smatra Petir.

Ona očekuje da će se Sud BiH, kada potvrdi ili odbije optužnicu, voditi načelima nepristranosti i neovisnosti te da će se oduprijeti političkim pritiscima, priopćeno je iz njezina ureda.

Petri podsjeća kako je upravo to tražilo i 28 članica Europske unije u stajalištima koje je iznio veleposlanik Europske unije pri UN-u Joao Vale de Almeida, prilikom zasjedanja Vijeća sigurnosti.

“Članice EU tom su prigodom jasno pozvale vlasti BiH da zajamče jednakopravnost triju konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine te su tražile depolitizaciju pravosuđa, uključujući i u slučajevima procesuiranja ratnih zločina”, zaključila je Petir, navodi se u priopćenju.