EU u fokusu

koordinator grupe SiD-a

Picula: Zagrebački samit “prava prilika” za EU i zapadni Balkan

04/02/2020

U SiD-u su, kako se navodi, svjesni kako promjena globalnog konteksta uvjetuje i potrebu interne konsolidacije EU-a i njezinih procedura donošenja odluka, što znači da je, kako kažu, potrebno unaprijediti i metodologiju procesa proširenja kako bi zemlje zapadnog Balkana ostale motivirane za provedbu reformi

Koordinator grupe Socijalista i demokrata (SiD) u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, izvjestitelj za Crnu Goru te preporuke za Zapadni Balkan i hrvatski zastupnik Tonino Picula rekao je da je zagrebački samit u svibnju “prava prilika” da EU izađe iz krize vjerodostojnosti u koju je upala blokiranjem Sjeverne Makedonije i Albanije, priopćio je u utorak Piculin ured.

“Proces proširenja na zapadni Balkan može dati novi zamah našem zajedničkom europskom projektu, tako što će pokrenuti i potrebne reforme unutar same Europske unije nakon iskustva brexita”, izjavio je u Bruxellesu hrvatski zastupnik Tonino Picula, koordinator grupe SiD-a u Odboru za vanjske poslove EP-a i izvjestitelj za Crnu Goru te preporuke za Zapadni Balkan.

“Neotvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje su ispunile formalne uvjete, Europska unija upala je u još jednu krizu, krizu vjerodostojnosti prema zemljama zapadnog Balkana i na nama je sada da tu krizu prevladamo što je prije moguće”, rekao je Picula i dodaje da je zagrebački samit u svibnju “prava prilika” za to.

Tonino Picula je sinoć s potpredsjednicom SiD grupe Kati Piri predstavio poziciju grupe o proširenju EU-a te stajališta o metodologiji i budućnosti procesa pregovaranja o proširenju.

Načela SiD-a za europsko proširenje uključuju punopravno članstvo kao konačni cilj, jednaka pravila za sve zemlje kandidatkinje, pristup temeljen na zaslugama, borbu protiv klimatskih promjena, kao i sudjelovanje na konferenciji o budućnosti Europe.

Uz navedena načela, zemlje kandidatkinje trebaju staviti naglasak na vladavinu prava, stabilnost i sigurnost, surađivati u borbi protiv kibernetičkih prijetnji i širenja dezinformacija, jačati demokratske političke institucije, raditi na socijalnoj i ekonomskoj koheziji, zaštiti okoliša i perspektivi mladih, dodaje se u priopćenju.

Uoči predstavljanja SiD načela o proširenju, Picula se u Europskom parlamentu sastao i s povjerenikom Europske unije za proširenje Oliverom Varhelyijem, priopćeno je iz Piculinog ureda.

Razgovarali su o komunikaciji Europske komisije o novoj metodologiji za proces EU proširenja koje će Varhelyi predstaviti u srijedu, te o preporukama za zagrebački summit, čiji nacrt Picula kao izvjestitelj predstavlja u petak, a njegovo izvješće bit će i službeno stajalište Europskog parlamenta o novoj metodologiji proširenja.

U SiD-u su, kako se navodi, svjesni kako promjena globalnog konteksta uvjetuje i potrebu interne konsolidacije EU-a i njezinih procedura donošenja odluka, što znači da je, kako kažu, potrebno unaprijediti i metodologiju procesa proširenja kako bi zemlje zapadnog Balkana ostale motivirane za provedbu reformi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.