Plan EU: Zabrana slamki i druge plastike za jednokratnu upotrebu

slamke

Prijedlozi Evropske unije su usmjereni na zabranu mnogobrojnih plastičnih predmeta, uključujući slamke, štapiće za uši, pribor za jelo i miješalice za piće, javlja Anadolu Agency (AA).

Institucije Evropske unije žele da se skoro sve plastične boce sakupe za reciklažu do 2025. godine. Plan će morati da odobri 28 država članica i Evropski parlament prije nego što se može usvojiti, navodi BBC.

EU procjenjuje da će zabrana pomoći u suzbijanju 3,4 miliona tona emisija ugljen-dioksida i sprječavanju štete nanesene životnoj sredini koja bi do 2030. godine mogla koštali EU dodatne 22 milijarde eura. Također se očekuje da će potrošači uštedjeti 6,5 milijardi eura nakon donošenja zabrane.

“Plastični otpad je nesumnjivo veliki problem, a Evropljani moraju da djeluju zajedno kako bi se riješili ovaj problem. Zabranit ćemo neke od ovih predmeta i zamijeniti ih čistijim alternativama, tako da ljudi i dalje mogu koristiti svoje omiljene proizvode.” rekao je prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Plan EU ne određuje rok za potpunu zabranu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu. Svaka zemlja će morati da se uključi u obrazovnu kampanju u kojoj se od proizvođača hrane zahtjeva da jasno obilježe proizvode i informišu potrošače kako se odlaže plastični otpad.

Proizvođačima će biti dodijeljen podsticaj da ne proizvode jednokratne plastične proizvode, već proizvode od održivih materijala.