Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Čekanje na granicama neprihvatljivo za Hrvatsku

andrej plenkovic

Hrvatski premijer Andrej Plenković je govoreći o problemu gužvi pri prijelazu hrvatske granice sa Slovenijom gdje se od prteklog vikenda zbog pooštrenih kontrola čeka i do pet sati, rekao kako su takve mjere za Hrvatsku kao turističku zemlju neprihvatljive, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je poručio kako su proteklih dana on osobno, ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u intenzivnom kotaktu sa slovenskom i mađarskom stranom te sa europskim kolegama oko ovog pitanja. Hrvatska je poslala notifikaciju kojom traži prelazak sa sustavne na ciljanu kontrolu na granicama.

“U pismu predsjedniku Junckeru jasno smo artikulirali problem, kao i činjenicu da je za Hrvatsku kao za zemlju koja se priprema za Schengen i koja želi dati svoj doprinos borbi protiv terorizma ovakva provedba uredbe na granici sa članicama EU jednostavno neodrživa”, izjavio je Plenković.

Ocijenio je pozitivnim da je mađarska strana prihvatila i notificirala ostale članice i Europsku komisiju (EK) da će prijeći sa sustavnog na ciljani nadzor.

“Nastojat ćemo u dijalogu sa slovenskim partnerima dogovoriti da i oni prijeđu na taj režim. Iskoristit ćemo sve pravne, institucionalne, političke alate koje imamo kroz dijalog na nivou Europskog vijeća da za nas kao turističku zemlju, gdje turizam ima udio 18 posto BDP-a, to ne može biti prihvatljivo”, poručio je Plenković i dodao kako će to će biti glavna zadaća koju će morati riješiti u narednim tjednima.

“Sa potezima koji se tiču Agrokora, stabilizirali smo situaciju i ti se efekti sada već vide. Izvanredni povjerenik dobro poduzima prve korake, snima stanje, postiže dogovore sa vjerovnicima i dobavljačima, zaposlenici primaju plaće”, kazao je hrvatski premijer.

Istaknuo je kako je Vlada u diplomatskoj komunikaciji sa zemljama u susjedstvu u kojima posluju Agrokorove kompanije te kako je tim zemljama pojašnjen proces izvanredne uprave.

“Čvrsto očekujemo i bez dilema poštovanje prava vlasništva i ne očekujemo poteze koji bi u tim državama mogli ugroziti privatno vlasništvo tih kompanija, a one redovito izvršavaju svoje obaveze plaćanjem poreza i redovitog poslovanja prema dobavljačima”, zaključio je premijer.

Potvrdio jučerašnje priopćenje Vlade kako je Savezni sud Švicarske obio zahtjev za suspenzivnim učinkom izvršenja pravorijeka u slučaju INA-MOL, naglasivši da se ta odluka ne odnosi na meritum žalbe arbitaže, a kako su prenijeli neki domaći mediji.

Hrvatska, naime, traži odgodu pravorijeka dok na domaćim sudovima ne riješi postupke protiv Ive Sanadera i drugih uključenih u ovaj slučaj.