Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Hrvatska je za EU važna poveznica sa šest zemalja koje teže članstvu

Plenkovic u Tuzli (3)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade da je njegov jučerašnji posjet Briselu u pratnji ministrice gospodarstva Martine Dalić i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović – Burić te da su razgovori koje je imao sa predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i cijelim kolegijem Europske komisije bili sadržajni, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je kazao kako se razgovaralo o donošenju novog EU proračuna za period od 2021. do 2027. koji više neće uključivati Veliku Britaniju čime će se stvoriti, rekao je, nesrazmjeri na rashodovnoj i prihodovnoj strani, budući da je ranije 10 država članica, među njima i Velika Britanija, kreiralo 80 posto EU proračuna.

Istaknuo je kako je europskim kolegama poručio da je Hrvatska pripremna povećati davanja u proračun ukoliko je to potrebno zbog odlaska Velike Britanije iz Unije.

Premijer Hrvatske Plenković je rekao kako je Hrvatska od europskih kolega s obzirom na procese proširenja ocijenjena jako važnom poveznicom jer je blizu svih šest država koje su u tom procesu.

“Sve te zemlje moraju biti vrednovane na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija”, poručio je hrvatski premijer.

Dodao je kako će Hrvatska učiniti sve da susjedne zemlje što prije budu primljene, pritom je naglasio kako je rješavanje otvorenih graničnih pitanja u Briselu primljeno sa puno razumijevanja.

“Dobra je vijest da je u 2017. povećan hrvatski izvoz za 13,9 posto u odnosu na 2016. godinu, a povećan je i uvoz za 11 posto. Hrvatska je izvozno 65 posto orijentirana na članice EU, a uvozno sa 70 posto“, rekao je Plenković te poručio kako je logičan slijed ulazak Hrvatske u Eurozonu.

Najavio je kako je milijardu kuna (133 milijuna eura) europskih sredstava osigurano za skrb o starijim sugrađanima, pri čemu će se zaposliti oko pet-šest tisuća žena diljem Hrvatske.

Dodao je kako će ovo biti prilika za žene zrelije dobi koje su duže nezaposlene da ponovno stupe u radni odnos.

Jedna od tema u Briselu bila je digitalna ekonomija koja raste sedam puta brže od ostalih grana gospodarstva i generira nova radna mjesta, rekao je Plenković.

Rast digitalne ekonomije mora se oslanjati na rast digitalnih vještina u društvu, posebno kroz obrazovanje, na razvijanje pametnih tehnologija u gospodarstvu i na modernizaciju javne uprave koja se intenzivno priprema i ostvaruje.